Hoppa direkt till innehåll

iPhone-recension

2008-03-20 - iphone, apple
Ok, nu har jag haft iPhone i två veckor och det är väl hög tid att jag skriver lite om vad jag tycker om den. Jag vet, jag vet, jag är ju "Apple fanboy" som älskar allt som som har Apple-logotyp, eller hur? Nja, nu är det ju så att jag har kritiserat Apple fler än en gång. Ja, jag gillar Mac och OSX, och även om iPhone använder OSX i grunden så har iPhone verkligen inget gemensamt med Mac och inget av det jag gillar med OSX är direkt påtagligt i iPhone. iPhone är verkligen en helt ny plattform som bör betygsättas utan att tänka på vad för andra plattformar företaget gjort innan.
Med det sagt så kommer det nog inte som en förvåning för någon när jag utnämner iPhone som världens bästa telefon, alla kategorier. Den är helt enkelt helt underbar. Det är precis så här en mobil plattform ska vara och fungera. Inte för att det inte finns rum för förbättring (mer om det snart), men allt är verkligen så rätt.
Som exempel så är det lite ironiskt när Nokia släppte min förra telefon - Nokia N95, som fortfarande är deras flaggskeppsprodukt. "Taglinen" för den telefonen var "It's what computers have become" vilket är väldigt ironiskt då N95:an har tokliten skärm, väldigt lite minne, väldigt långsam processor och är allmänt klumpig. Jag har alltid varit en Nokia-kille för jag har gillat Nokias gränssnitt, men N95 är långt ifrån någon datorersättare.
Men det som slog mig mest var att detta är en tagline som skulle passa perfekt på iPhone. Inte för att den i grund och botten har fler *funktioner* än N95 (som ju faktiskt har stöd för web, email, musik, video och allt sådant där) utan för att den löser allt det där så otroligt mycket snyggare och enklare.
Gränssnitt är A och O. Du kan fylla en plattform med massor med funktioner, men om gränssnittet suger så kommer det aldrig att fungera. Jämför Nokia N800 som är en "surfplatta" du ska ha hemma, som använder det trådlösa nätverket för att du ska kunna surfa i soffan. Tanken är att du ska slippa ha en laptop och komma åt internet ändå. Jag har en N800 och ja, den är långt ifrån en imponerande plattform. Nog för att skärmen är stor och tydlig, men då den kör Linux så är gränssnittet därefter också. Missförstå mig rätt, N800 är rätt smart men trots det så faller den efter vad gäller form och funktion. Jag skrev förut om hur iPod touch (som har samma skärmstorlek och programvara som iPhone) har bättre webläsare och skärm än N800.
Och det är där skon klämmer. Allt måste fungera enkelt, snabbt och snyggt. Av dom tre slagorden är det enkelhet och snygghet som är viktigast. Råkraft är sällan avgörande. Givetvis är det irriterande när saker och ting tar tid men så läng det sköts snyggt och är enkelt så har man enklare att leva med det än tvärtom; om något gick snabbt som tusan men var svårt att använda och såg fult ut.
Problemet, för iPhones konkurrenter, är ju att iPhone har ju bemästrat alla tre slagorden i en liten liten manick. Den är ruskigt snabb, ruskigt snygg och ruskigt enkel att använda. I och med att Apple offentliggjorde SDK:n till iPhone (som möjliggör det för andra än Apple att skriva program för iPhone) så visade det sig att iPhone har mer hästkrafter än många andra populära mobila plattformer, som Nintendo DS och Playstation Portable.
Och sedan jag köpte iPhone så har jag märkt hur smidigt allt är. Helt plötsligt så har jag i min ficka massor med saker som jag tidigare behövt min laptop till. Till exempel så har jag alltid min mail med mig. Inget fantastiskt i sig, men det är himla smidigt. iPhonen kollar mailen var femtonde minut och plingar till om jag får något. Jag har återupptäckt mitt PDA-behov, av att kunna skriva upp inköpslistor, noteringar och liknande tillfredsställer iPhone med. När jag lägger mig så dockar jag iPhonen på sovrumsbordet och den väcker mig klockan sju varje morgon med en trevlig liten melodi.
Jag lade barnen häromdagen, och under tiden ringde telefonen. När jag kom ned och satte mig i soffan så såg jag att det var ett nummer jag inte kände igen, jag kollade upp på hitta.se och såg att det var från mäklarbyrån, ringde upp och insåg att det var växelnumret och det var ju stängt. Kollade i mailen för att hitta mobilnumret till mäklaren och ringde upp honom. Medan vi pratade så lade jag in en bokning i kalendern och när vi var klara så lade jag till honom i kontaktlistan och lade även in hans övriga nummer. Allt detta direkt i telefonen.
Jag vet, jag vet - detta GÅR att göra med många telefoner. Men tro mig - det är inte lika enkelt och lika snyggt och därför så innebär det att man i regel inte gör det alls, utan går till sin dator eller skriver upp på en lapp. Funktionaliteten är sällan en checklista med saker man ska stödja, utan enkelhet och snygghet avgör om det kommer användas.
Och i och med att Apple släppte SDK:n för iPhone så annonserade dom även att iPhone-mjukvaran version 2 kommer att ha fullt stöd för alla Företagskunder som är hårt bundna till Microsofts exchange-lösningar vilket löser en av de största invändningar som funnits för iPhone (som ju annonseras som en "smartphone").

Mina invändningar då?

Ja, som jag sa så finns det en del brister i iPhone. Jag kan ju börja med att hålla med om de vanligaste; Ja, det är trist att iPhone inte stöder 3G (vilket innebar att jag fick lov att byta till Telia från 3) och det är trist att den inte har inbyggd GPS och det är himla underligt att den inte ens stöder MMS. Inget av det där stör mig dock, utan det är bara saker som saknas på den där funktionslistan som alla mobiltelefontillverkare eftersträvar.
Men utöver The Usual Suspects så är det ett par saker jag önskar iPhone kunde göra eller förbryllas över att den inte kan. Det första är AirTunes. Det är Apples namn på deras funktion för att strömma musik från iTunes till en AppleTV eller Airport Express som är kopplad till TV'n. Medan jag skriver detta sitter jag vid köksbordet och strömmar Green Days Boulevard of Broken Dreams trådlöst till min stereo. Tänk om iPhone kunde göra detta med! Tänk om man kunde komma hem och ta fram iPhone, sätta igång iPod:en i den och starta en låt och sen trycka på "speaker" och sen få välja att man vill spela det i "Living Room" (som min airtunes heter). Då strömmar musik från din ficka till stereon och du går omkring med fjärrkontrollen i fickan hela tiden. Helt fantastiskt!
Det jag också saknar är möjligheten att synkronisera notiserna i Notes-applikationen på iPhone med min dator. OSX Leopard har ju Notes-funktion i Mailprogrammet men ändå så kan man inte synkronisera dem på något fränt sätt, vilket jag tycker är himla synd. OSX har ju också ett system-ramverk för "Att göra" som inte alls synkroniserar med iPhone, vilket är konstigt då det vore helt klockrent at ha en mobil "att göra"-lista.
Givetvis så vill man även ha ett svenskt tangentbord i den. Det finns hack för att få till det, med varierande framgång. Jag menar alltså inte svensk ordlista utan att tangentbordet har å, ä och ö direkt som knappar, istället för att man måste hålla in a eller o för att komma åt dem.
Det finns fler saker, men jag kan återkomma om dem vid ett senare tillfälle.
Mer i Webblog
Yin  Yang
Sandmania theme fr din Playstation 3
Spke
iPhonerecension
Ordning och reda
Emo  Musiktips
Vid avgrunden
Nyckelord: iphone eller apple
iPhone 3G
Kortkommandon
Sandmaniatheme till din iPhone
iPhonerecension
Jag har en iPhone
Halleluja
Detta suger Apple
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen