Hoppa direkt till innehåll

Billigare och snabbare

2007-08-08 - apple, macintosh
52
Apple har släppt nya datorer och uppdateringar på programsviter. iMac fick sig en trevlig ansiktslyftning och jag önskar verkligen att jag hade användning för en iMac, för vill-ha-faktorn är hög på den här. Alla iMac-modeller blev snabbare, mer minne, mer hårddisk, bättre grafik och större skärm (i.e. 20-tum ersätter 17-tum) och samtidigt billigare.
Apple uppdateringscykel är kanske långsammare än vissa, så i slutet av en produktcykel så anser nog de flesta att produkten kostar för mycket. Skäligt hade alltså varit att sänka priset som dom precis gjorde men utan några andra förändringar. Apple sänkte alltså priset på den nya iMaccen, inte den gamla. Det tycker jag ändå är rätt anmärkningsvärt.
I ett diskussionsforum kom vi in på Apples försäljningsmarginaler, som en del (Business Week tex note) påstår är runt 50%. Jag tyckte det lät mycket först och gjorde lite research. Det visar sig att Apples försäljningsmarginal de senaste tre åren legat på run 30% i genomsnitt (allt detta kan man ta reda på med lite mattekunskaper om man kollar i Apples försäljningsresultat. Historiskt sett (från 1993 och framåt) så har försäljningsmarginalen legat på 27%, inte 50%.
Men undersökningen som Portelligent gjorde (som Business Week hänvisar till) är alltså hur mycket delarna i en iPhone kostar att köpa in, och dom kommer fram till att delarna i telefonen kostar runt $220 för en telefon som kostar $599. Jag har lite svårt att inte se detta som dom där gamla skojiga jämförelserna med vad marknadsvärdet, i basprodukter, en människa är värd. Vi består ju alla av en herrans massa grundämnen, som alla har ett marknadspris.
Jag har inte svårt att tro att komponent-kostnaden för en iPhone (eller vilken Apple produkt som helst) är 50% av den slutliga kostnaden. Men att delarna kostar 50% betyder inte att Apple gör 50% vinst på varje telefon. Det visar sig, när man tänker efter, att för att dessa delar ska bli en användbar produkt i händerna på miljontals människor så måste man sätta ihop delarna, förpacka dem och sen distribuera dem. Jag kan lätt tänka mig att detta utgör en 15-20% av telefonens kostnad. Det är inte billigt alls (även om man använder arbetskraft i Kina). Så då är vi uppe i 65-70% kostnad för varje telefon - med andra ord 30-35% vinst.
Men vinsten kan ju inte räknas in 100% heller. Det tog Apple två och ett halvt år att ta fram telefonen. Det är riktigt många mantimmar där. Och precis som delarna inte flyger ihop av sig själv så kräver dessa personer lön och tak över huvudet. Det lär ta en stund, men till slut har dessa 30% återbetalat den utgift Apple haft för att utveckla iPhone.
Jag tycker det är skoj att se hela världen bli till sig över priser och försäljningsmarginaler för Apple, men jag tycker det är trist när Business Week rapporterar sådana där siffror utan att ha någon som helst referens eller (så vitt vi vet) faktakoll bakom.
Utöver nya iMacs så var det ju även en välkommen uppdatering på iLife och iWork. iWork har äntligen fått ett tabellprogram som ser på detta med tabeller lite annorlunda än marknadsledaren Excel. Jag tror att de flesta använder en procent av Excels funktionalitet så ett enklare basprogram är säkerligen att föredra för dem. Men vi får se.
iPhoto hade lite mysiga nyheter, som att se på sina foton utifrån "events" istället för "rolls", vilket alltid var idiotiskt för en digitalkamera. Nu kan man gruppera sina foton efter sammanhanget dom togs i, och det sker automatiskt med möjlighet till manuell uppdelning.
iMovie var den största uppdateringen här och är helt omskriven. Nyare och (enligt Apple) enklare arbetssätt. Alla filmklipp du har finns nu tillgängligt ungefär som i iPhoto och iTunes. Det har jag velat ha länge. Videosnuttar är ju egentligen som foton. Man har en jäkla massa timmar videoklipp och vill använda dem lite hur man vill, inte skapa specifika projekt för varje behov. Ett öppet videoklipp-bibliotek är mer överskådligt och man återupptäcker nog gamla saker på så vis.
Jag har beställt både iWork och iLife, och funderar även på att beställa det nya tangentbordet som dom tagit fram. Det ser faktiskt rätt så trevligt ut, och det är baserat på hur tangenterna ser ut på MacBook, och många gillar ju det, så.
Mer i Webblog
FPS p konsoll
Brllopsdag
iLifeikonerna
Billigare och snabbare
GameConnect
Flytta till landet
Havet
Nyckelord: apple eller macintosh
Vilken iPod
Text i ikoner
Min hembio
Billigare och snabbare
Utrymmesbrist
Apple vs Europa
Hembion nrmar sig
Reglar på plats
Rivning pågår!
Mjölner!
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Utebar!
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Det börjar ta form med hemma-spa:et
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Uppdateringar i verkstaden!
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen