Hoppa direkt till innehåll

Nutid, dåtid, hur symbolspråket förändras

2008-09-04 - design, ikoner
Som jag sagt förut så gillar jag att göra ikoner, men ibland så krockar symbolspråket när man försöker få fram något. Ikoner handlar ju om att med så lite detaljer som möjligt förmedla information genom en liten bild, ofta inte större än 32x32 pixlar stor, men har man tur så är det åtminstone 100x100 pixlar. Först då kan man föra in lite fler detaljer än vid de mindre storlekarna.
Jag fick nyligen uppdraget att skapa en ikon för begreppet "Triple Play" vilket är när en operatör erbjuder internet, telefoni och TV via samma kabel, i regel via stadsnätet eller liknande lösning.
Problemet med detta är att symbolerna för TV och Telefoni är som till höger. En telefon och en TV... från tjugo år tillbaka i tiden. Detta beror på att symbolspråk är väldigt starkt, och en tjock-tv med antenner säger TV mer än en platt-TV, samtidigt som en gammal bakelit-lur ser mer ut som en telefon - symbolmässigt - än en modern liten mobiltelefon-liknande lur som vi ju faktiskt använder i hemmen.
Jämför med den här bilden, som blir helt fel symbolmässigt. Det ser modernare ut och mer "riktigt" men en platt-tv blir bara en stor plat yta, och att se den lite i perspektiv gör den ju inte bättre, den är ju platt och symbolmässigt tråkig. Telefonen ser för ögat och hjärnan mer ut som en mobiltelefon än en hemmatelefon, även fast dom numera är närapå identiska.
Sen har vi internet, som jag alltid symboliserat med en jordglob (som många andra) vilket ju är tydligt att det rör något som ger dig tillgång till världen. Men om man nu symboliserar TV och telefoni med själva prylarna man använder istället för vad man får tillgång till så ska ju internet egentligen symboliseras med en dator förstås, även om en dator ger dig tillgång till så mycket mer. Och den mest representativa symbolen för en dator är ju numera en laptop eftersom dom säljer som smör.
Så när jag satte mig ned och skulle skapa ikonen så insåg jag rätt snabbt att det inte bara går att ta dessa tre symboler och slänga ihop dem godtyckligt i en fyrkantig ruta och hoppas att folk förstår poängen. Nej, jag tänkte att jag måste spela på ordet "play" och att ha alla dessa tre tjänster är som att ha en bra hand i till exempel ett kortspel, så därifrån till tre spelkort med varsin symbol var inte en så lång process.

Här är den slutliga versionen. Notera att 48x48 och 32x32-versionerna är mer stiliserad på grund av den mindre storleken. Den här ikonen gör sig inte alls i 16x16 som synes, men det är nog ändå rätt så ok.
Mer i Webblog
PHP Beautifier
Ny dammsugare
Forum p sandmannet
Nutid dtid hur symbolsprket frndras
The Force Unleasheddemot
Volvo XC90
Star Wars The Clone Wars
Nyckelord: design eller ikoner
Atlas fr ny logotype
Telias nya profil
Tjnstekanonen
Nutid dtid hur symbolsprket frndras
Miljvnliga Maccar
Ny layout
Skuggor med CSS
Recension: Steam Hotell
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map