Splittrad tillvaro på webben, del 2
Som jag skrev innan så lever jag - och säkerligen många andra - en splittrad tillvaro på webben. Man lägger upp saker lite här och var och hoppas att man ska ha koll på det.
Sedan är det ju så att man gärna automatiserar saker. Många använder säkerligen Twitterfeed för att ta en RSS-feed och publicera den på sin Twitter eller Facebook. En del andra använder IFTTT (If This Then That) för att skapa lite mer intressanta flöden (som "om någon taggar mig i ett foto på Facebook, spara fotot i en mapp på min Dropbox") eller också samma som ovan, att publicera saker från en källa till ett annat "flöde" på webben.
Anledningen till att man gör detta är ju för att man vill att folk ska läsa ens blog, så man auto-postar blogginlägg till ens följare på Twitter. Inget underligt med det. Utöver "detta äter jag just nu"-inlägg på Twitter så kommer det även en post när man skrivit något på sin hemsida. Man skulle kanske ha gjort det manuellt ändå, så varför inte automatisera?
Men både Twitterfeed och IFTTT är begränsade, eller snarare, specialiserade på sina områden. Jag saknar en hel del i dem.
Min tillvaro är ju rätt grötig, för förutom alla dom källor till bloggar och innehåll som jag nämnde i mitt tidigare inlägg, så har jag ju faktiskt en hel del "utlopp" i form av massa olika Twitterkonton (@GameConnectSE för GameConnect, @MystBook för min mystbok osv osv) samt en hel hög med Facebooksidor (som en för Pucko, GameConnect eller Borta Bra
Så här ser det ju ut - och då är även detta en förenklad eller snarare ofullständig bild:
Ja, galet, som sagt. Men det fick mig att tänka på hur man kan lösa detta. Tänkte om jag skulle bygga en tjänst där man kan lägga upp "inputs" och "outputs" (IFTTT kallar det för channels (t.ex. Facebook) som har triggers och actions. Så en "trigger" kan vara att man byter profilbild. En action kan vara att checka in på en plats.
Men det är begränsat, jag kan bara skapa en kanal till en facebook-sida, inte flera. Och jag kan bara ha ett twitterkonto osv osv.
Konton
Så min idé är en tanke som ser ut lite mer så här:
Man har ett konto (t.ex. Facebook), som i sig har flera olika inputs och/eller outputs (bra svenska ord för detta? inlopp/utlopp låter larvigt). Så med Facebook så är alla sidor i mitt konto var sitt "output", jag kan posta till dem. Samtidigt så är min feed, eller mina statusinlägg, en "output", där kan man hämta information. Alla bilder är å andra sidan både inputs och outputs. Jag kan agera när ny information kommer in från dem, eller jag kan posta ny information till dem.
Ett annat exempel är Tumblr. Man har ett konto och via det kontot kommer man åt flera bloggar. Alla dessa utgör både input och output förstås - och uppdelat på typ av inlägg med kanske?
Samma med Flickr. Ett konto och flera "sets" som man kan läsa från eller posta till.
RSS-länkar är ju lite annorlunda. Det är ju inte direkt ett konto, utan snarare en site. Men funktionsmässigt kan man ju kalla det konto per site. Varje site kan ju ha flera RSS-flöden, och alla dom är ju outputs.
Flöden
Så tanken är att man skapar flöden mellan dessa konton och output/inputs på dem. Man kan givetvis skapa hur många konton som helst och därmed lägga upp hur många flöden som helst. Så ett flöde skulle kunna se ut så här:
När det kommer ett nytt inlägg i RSS-flödet för Nyheter på www.gameconnect.se så postar funktionen ett anpassat Twitterstatus via @GameConnectSE-kontot samt till GameConnect-sidan på mitt Facebook-konto.
Men däremot om det är ett nytt inlägg i RSS-flödet för Webbloggar så postas det till mitt @SandmanNet-konto samt som en länk till min Facebook
Eller lite mer avancerat - om ett inlägg på Instagram har nyckelordet "dailydrawing", ladda upp bilden till ett fotoset på Flickr och ett album på Facebook och ett nytt status på Twitter.
Atomer
Så, varje inlägg, eller datakälla, måste kunna innehålla en rad olika data. En rubrik, en text, nyckelord (som automatiskt parse:as via min hashtag-parser så klart), en eller flera bilder, en eller flera länkar, en geo-position, personer kanske? Kanske mer, svårt att avgöra så här i förhand kanske. Och sen ska det finnas uppenbara "omstuvningar" för hur det datat hanteras för de olika output:en. Så ett foto från Flickr innehåller rubrik, text, en bild, nyckelord och eventuellt en geo-position. Allt det läses in och om det ska till Twitter så beskärs rubriken och texten så att nyckelorden i hashtag-format får rum ordentligt, samt att bilden läses upp till pic.twitter.com (t.ex.). När man lägger upp det flödet så bör man ju kunna påverka formatet (vill man ha en länk till Flickr-sidan med? osv osv)
På så vis kan man från varje input skapa flera outputs. Varje output är kopplat till ett konto och har olika sätt att formatera datat. Man kan se en preview på det kanske, samt att man kan påverka hur det ska fungera.
Det kan bli riktigt fränt, så frågan är ju mest om jag ens har tid att bygga det.
Ett par saker man måste ha koll på är korspollinering, alltså när Facebook uppdaterar Twitter, och sen ett annat flöde uppdaterar Facebook från Twitter, så det blir värsta rundgången. Jag antar att en intelligent parser kan avgöra om man redan har postat samma data innan. Men det är klurigt, tänk om en statusuppdatering på Facebook är längre än 140 tecken, då skapas en förkortad version på Twitter, som då skiljer sig från originalet, så om man har ett Twitter -> Facebook flöde så blir det ju rundgång då förmodligen. Det finns säkerligen sätt att hantera det - som att spara Twitterstatus som funktionen skapat och ignorera dem när de läses in osv osv.
Men med allt detta så skulle råttboet som inledde texten faktiskt kunna fungera lite bättre, eller kanske åtminstone bli lite mer översiktbar. Eller vad tror ni?
Mer i Webblog
Ny frg p bilen
The Poet
Triggrse
Splittrad tillvaro p webben del 2
Splittrad tillvaro p webben
Nicklas Jarnesj Permalnkar och struktur i WordPress
Food Inc
Nyckelord: web 2.0, sociala medier, digitala livet, hemsidor, twitter eller facebook
Hemlig fdelsedag
Splittrad tillvaro p webben del 2
Parsea hashtaggar
Blockad av Facebook
Microbloggning och bloggning kan det fungera tillsammans
Flock
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps