Hoppa direkt till innehåll

Microbloggning och bloggning, kan det fungera tillsammans?

2011-01-17 - web 2.0, twitter, facebook, microblogging
När jag satte upp min egna hemsida för 13 år sedan så såg den inte mycket ut för världen. Men hemsidor över huvud taget var riktigt fränt på den tiden. En av de allra första saker jag skrev på min hemsida var en text om Dagböcker på nätet där jag sade att jag inte gillade alla dessa dagböcker som folk hade på sina hemsidor på den tiden. Jag skrev "Många personers hemsidor är ju också, numera, bara en dagbok" och även om dagböckerna dog ut enstund där på slutet av nittiotalet så kom dom tillbaka med besked i mitten av "nolltalet" i form av bloggen. När vi startade MälarNetCity 2004 så var bloggen ännu inte en helt naturlig del av nätet. Vi hade "dagbok" på den sidan som sedan döptes om till "Weblog" ju populärare Bloggandet blev. Detta var långt innan Facebook och Twitter. Facebook blev "offentligt" i slutet av 2006.
Men bloggandet, eller skrivandet av dagböcker, krönikor, artiklar, texter - kalla det vad du vill - har ju alltid funnits som behov hos väldigt många på nätet. Och även om det handlar om saker man gör just nu ("petar mig i näsan, kladdigt!") till att skriva en lång politisk debattartikel ("Wikileaks suger! Kladdigt!") så har ju tekniken följt med och i och med hela "Web 2.0" så exploderade ju alla våra sätt att uttrycka sig på.
Helt plötsligt var det rätt osexigt med en hemsida och man ska finnas på Facebook, twitter, youtube, Tumblr och gärna ha en blogg med. För jag anser att en blogg inte är en hemsida. En blogg är ett textflöde, eller innehållsflöde om du har en fotoblogg eller dylikt. En hemsida är bara... mer. Jag brukar ofta tänka på många artister som har en hemsida.. och sen har dom en blogg, som i regel ligger någon helt annan stans.
Men jag tycker den här splittringen leder till en klyfta - i alla fall för mig. Jag skriver förmodligen lika mycket nu för tiden som då, men det är liksom uppdelat i små små bitar och saker går förlorat (återigen, för mig själv) i en stor hög av "innehåll" eller vad man ska kalla det.
Jag tycker Facebook och Twitter är jättebra! Dom är varandras motsatser på många sätt vad gäller vänner/familj på Facebook och främlingar på Twitter.
Men många bloggingverktyg där ute har enkla medel för att snabbt få ut information. Man kan publicera direkt till MobileMe från photo-appen i iPhone, enkelt uppdatera sin Twitter-status eller skriva en Wordpress-blog.
Så för mig som utvecklar ett eget CMS så har jag ju lite svårt att hänga med i vissa fall, och även om jag skulle fixa en Atlas iOS-app så är ju Atlas mer eller mindre "isolerat". Man kan inte "följa" min blog i Atlas som man kan med mitt Twitterflöde (inte för att många gör det, men ändå).
Så det handlar ju om att kunna använda sig av dessa tjänster tillsammans utan att det blir för mycket tårta på tårta. Vart ska man publicera innehåll och via vilka tjänster ska det automatiskt skjutas ut till?
Eller ska jag se alla dessa tjänster som innehållsbärare och sandman.net som aggregatorn för dem? Alltså, på sandman.net så ser man när jag laddat upp en ny bild till Flickr, skrivit en ny blogg på wordpress, eller kommit med någon kommentar via Tumblr?
Kort sagt, jag har ingen aning! smile
Mer i Webblog
Ny SpelPC
Mail en utdende art
Nsta dator  en iMac
Microbloggning och bloggning kan det fungera tillsammans
En miljon trffar
Tina i tusch
Vita tuschpennor
Nyckelord: web 2.0, twitter, facebook eller microblogging
Parsea hashtaggar
Blockad av Facebook
Blogga stort eller litet
Microbloggning och bloggning kan det fungera tillsammans
Flock
Fix i husbilen
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!