Hoppa direkt till innehåll

PC-plattformen döende?

2007-09-17 - spel, pc
1
Det verkar inte som det. Som jag skrev förut så är det många som förutspår att spelande kommer ske på enbart konsoller i framtiden. Id Software (skaparna av Quake och Doom, alltså dom som egentligen definierade hela FPS-genrén) har alltså installerat handkontroller på alla deras datorer för att dom ska - antar jag - desigan spelen utifrån de begränsningar man har med en sådan kontroll.
Men försäljningsstatistiken för första halvåret i 2007 visar att det inte är någon direkt illavarslande läge vi står inför. PC-plattformen står för över 50% av antal sålda titlar totalt. Det säljs mer spel till PC än alla andra konsoller tillsammans. Med ett lägre genomsnittligt enhetspris så är ju inkomsterna lägre om man utvecklar till PC, förstås. Och sen är ju piratkopiering ett helt annat problem.
ds_55901 Bioshock
Prisjakt: Bioshock 199 kr
Kategori: Action
Utvecklare: Irrational Games
Release: 2007-08-24
pc

Men BioShock har ju nu släppts och är det första PC-spelet som har ett aktiverings-system, likt Windows. Med ett serienummer så kan man aktivera spelet upp till fem gånger. Jag vet inte om jag tror på detta direkt. Jag tror mer på distributionsplattformar som Steam som är ett system utvecklat av Valve (skaparna av Half-Life) för att distribuera sina spel via. Men sedan en bra studn tillbaka så kan andra utgivare gå med i Steam och sälja och distribuera sina spel via Steam.
ds_62747 Warhawk
Prisjakt: Warhawk 721 kr
Kategori: Flygaction, Shooter
Utvecklare: Incog Inc.
Release: 2007-09-26
ps3

Och detta är givetvis framtiden. Du har ett konto på en distributionsplattform och via den köper, laddar ner och håller dina spel uppdaterade. Warhawk till PS3 såldes till exempel på det här sättet, via Playstation Network. Det påverkar ju prisbilden en hel del eftersom det är bra mycket dyrare att pressa DVD-skivor, förpacka och distribuera dem till världens alla hörn istället för att låta kunderna ladda ned dem.
Detta leder ju också till att spelen är knutna till ditt konto. Inget serienummer. Har du Steam på flera datorer så laddar du ned spelet till dem alla och slipper oroa dig för ha tappat bort originalskivan.
Bioshock, som jag nämnde ovan, finns via Steam med. Men även den versionen kräver aktivering trots knytningen till ett personligt konto vilket är lite underligt. Känns som vi är i en period där spelutvecklarna testar gränser och möjligheter-
Det riktigt störande med Bioshocks aktivering är att dom ska släppa ett "Revoke"-program som släpper en aktivering om du vill avinstallera spelet på en dator. Dom har dock inte släppt det än, så jag har redan bränt två aktiveringar. En på gamla datorn och en på nya datorn när den hade Windows XP installerat. Dom får jag inte tillbaka. Typiskt!
Mer i Webblog
Crysis Copycat
Crysis beta
DirectX 10
PCplattformen dende
Min Pronto
Ny SpelPC
Halleluja
Nyckelord: spel eller pc
Enemy Territory Quake Wars
Halo 3
GameConnectReboot
PCplattformen dende
Bygga PC
Special Edition
Crysis
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Fix i husbilen
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!