Hoppa direkt till innehåll

Bygga PC

2007-09-03 - pc, prylar, spel
Att bygga egen PC är i regel mycket billigare än att köpa en färdig från Dell eller liknande. Har man bara en sjysst återförsäljare i stan för komponenter som man kan få support och garanti från så är det till och med att föredra. För det första så får man en fräsch installation av Windows på burken, inte dom som följer med Dell-burkarna som är fulla med trialware och gud vet vad. I regel är det också enklare att hitta bra drivrutiner till hårdvaran eftersom du vet vad du har köpt för något.
Men varför gör då inte alla detta? För att det är skitjobbigt, minst sagt. Inte nog med att man måste köpa alla komponenter separat, och dom kan ha olika leveranstider, och sen bygga ihop dem själv. Nej, man måste också veta vad man ska köpa, hur bra eller dåligt det passar ihop och sen väga pris och prestanda mot varandra.
Jag köper ju bara PC som jag ska spela på, och då brukar jag i regel köpa en som ska hålla riktigt länge prestandamässigt. Och nu börjar det ju dra ihop sig för att uppgradera igen. Jag köpte en ny spel-pc för ungefär ett och ett halvt år sen och den största svagheten är väl processorn och att grafikkorten bara klarar DX9. Sen ligger ju ATI efter vad gäller grafikkort nu, och AMD vad gäller prestanda.
Men jag har ju inte tid att specca moderkort, grafikkort, minnen och gud vet vad. Därför har jag en kontakt på Datacorner i Västerås som jag ger i uppdrag att ta fram sådant åt mig. Han är jätteduktig och vet ju vad som gäller, så jag slipper. Sen tror jag att han gillar att specca värstingsystem till mig.
Spel-PC specifikation
Låda Antec P190 550W+650W
Moderkort Asus P5N32-E SLi
Processor Intel Core 2 Extreme QX6850 3,0GHz/1333MHz
Minne Dimm DDR2 2GB PC-6400 800MHz
Grafik 2 st Nvidia GeForce 8800ULTRA 768MB PCI-E
Fysik Ageia TM PhysxTM 128MB PCI
Så det här är det jag har just nu i en offert. Lådan har dubbla nätaggregat vilket gör att man kan separera ett för grafikkorten. Grafikkorten är för övrigt det vassaste just nu och lär hålla en stund till. Detsamma gäller processorn. En del av er, som är insatta i detta med komponenter, kanske undrar varför man köper ett värstingsystem med DDR2-minne när det snabbare DDR3-systemen finns numera. Svaret är lika enkelt som irriterande. Det finns inga SLI-moderkort (moderkort med stöd för två stycken grafikkort som används tillsammans på en monitor för att öka prestandan) som också har stöd för DDR3! Jättestörande!
Sen lade jag till ett Aegis fysikkort för dom har blivit ruskigt billiga och om spelet stöder dem så ger det en bra mycket större känsla. Kolla på den här videon till exempel.
Jag ska inte beställa på stubinen, men snart kanske. Jag vet dock inte vad jag ska göra av min gamla som faktiskt fungerat bra i ett och ett halvt år (förutom att fläktarna på GPU'n dog vid ett tillfälle). Vet inte om man ska sikta på att få den såld. Den kör ju spel som Bioshock i högsta kvaliteten och spel som Half-Life 2, F.E.A.R och PREy flyter på som kvicksilver på den. Det är ju inte en dålig dator på långa vägar. Men jag kanske bara säljer komponenterna och bygger om den till en spelserver för GameConnect. Vi får se.

Uppdatering

Jag har nu beställt den här PC'n
Mer i Webblog
Sandmaniatrjor
Vilken iPod
Skrmdump
Bygga PC
Text i ikoner
Mailpolitik
Special Edition
Nyckelord: pc, prylar eller spel
DirectX 10
PCplattformen dende
Ny SpelPC
Bygga PC
Crysis
Min hembio
Flatout igen
Reglar på plats
Rivning pågår!
Mjölner!
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Utebar!
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Det börjar ta form med hemma-spa:et
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Uppdateringar i verkstaden!
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen