Hoppa direkt till innehåll

Lagliga pirater?

2007-06-13 - film
188
Lagliga pirater?
Fyrtakt diskuterar att filmbolagen borde erbjuda deras filmer för nedladdning mot en månadsavigt enligt prenumerationsmodellen. Ett par problem med tankarna, från en som inte alls vill försvara filmbolagen, utan snarare försöker se realistiskt på det.
BitTorrent är inte en säker teknik eftersom den är beroende av att privatpersoner som laddat ned filen fortsätter göra den tillgänglig för andra. Jag tror inte filmbolagen är intresserade av ett system med en sådan opålitlig tillgänglighet. Detta skulle betyda att dom själva skulle få lov att göra filen tillgänglig till BitTorrent-trackern.
Att skapa film kostar kopiöst mycket pengar. Och ett filmbolags kostnader inkluderar ALLA deras filmer, inte enbart de som går plus i försäljningen. De massiva mängder pengar som musik-branschen tjänar är inte överförbart till filmbolagen. Nog för att både artister och skådespelare får en liten del av kakan i båda fallen, men när det gäller film så är själva produktionen mycket mycket dyrare än att spela in en skiva, även om man inkluderar turnéer för artister. reklamkostnader är säkerligen jämförbara dock.
En månadsavgift för att kunna fritt ladda ned film är alltså en ekvation av filmbolagets kostnader delat på deras filmer och hur många folk generellt skulle ladda ned. Tänk på att detta i förlängningen skulle ersätta DVD-försäljningen, vilket är deras stora inkomstkälla. Så månadsavgiften måste förmodligen likna det du skulle betala för att hyra/köpa filmerna på DVD eller se dem på bio.
Detta skulle resultera att du som slutkund inte skulle spara nämnvärt på att skaffa filmerna på det här viset.
Detta liknar ju iTunes på många vis. Visst är det billigare på iTunes än att köpa skivan på "riktigt" men inte tokbilligt. Det som gör iTunes mycket mer ekonomiskt för slutkund är ju möjligheten att kunna köpa separata spår, något som inte är överförbart till film.
Så, filmbolaget skulle inte kunna spara in så fasligt mycket på distribution. Bandbredd är svindyrt i dom har kategorierna, speciellt nu med HD-filmer på en 20-25GB. Dom kan inte heller toksänka priserna på samma sätt som musikbranschen, så månadsavgiften skulle vara tämligen hög fortfarande.
Detta skulle ju givetvis leda till att dom som betalar för tjänsten skulle knäcka krypteringen och skicka filerna vidare på öppna BitTorrent-nät och hela den ekonomiska modellen skulle försvinna.
Nej, det måste i så fall bli mycket enklare att få tag på film digitalt, och det är där iTunes Store-exemplet gör sig påmint igen. Apple säljer ju faktiskt film i iTunes Store. Dom sköter distributionen för filmbolagen. Det är billigare än DVD (men marginellt sämre kvalitet) där en film kostar $10 medan en film på DVD i regel kostar $20. Men då får du inget extramaterial. Bara filmen.
Men med en mellanhand (a'la iTunes Store) så kan filmbolagen komplettera sin DVD-försäljning och göra det mycket enklare att få tag på film, vilket motverkar piratkopieringen.
Men sen anser ju jag att större delen av piratkopieringen sker på titlar som ännu inte släppts i Sverige. Om filmbolagen bara släppte storfilmerna samtidigt över hela världen skulle nog det påverka detta positivt med.
Mer i Webblog
Solnedgng
Spisls igen
Det ska fungera
Lagliga pirater
En webbutvecklares mardrm
Kket r klart
Musiktips
Nyckelord: film
Coraline
Inglorious Basterds
011808
Lagliga pirater
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd