Hoppa direkt till innehåll

Hembion äntligen igång!

2003-11-22 - hembio, projektor
1427
OBS! Den här texten är väldigt inaktuellt. Jag har uppgraderat det mesta i min hembio men är inte klar med installationen ännu så jag kommer uppdatera den här texten när det är klart
Vem ser den?
Vem ser den?
Så här ser det ut när vi inte kollar på hembio. Duken är uppe och TV'n framme
Ja, nu är det äntligen klart! Efter månader av planering och inköp så är äntligen det mesta i hembio klar. Det är en del sladdar som ska dras lite snyggare (och vissa ska bytas ut mot bättre varianter) men hembion är fullt funktionell. Jag och Tina invigde den i kväll med att titta på Lejonkungen - Special Edition.
Det är en del (både här och annorstädes) som bett att få se lite bilder på spektaklet så jag tänkte gå igenom delarna samt lägga upp lite bilder.
Projektorn
Projektorn
Där sitter den!
Som en del av inredningen
Som en del av inredningen
Passar rätt ok tycker jag, inte störande eller något sådant. Ser nästan ut som om den står på bokhyllan.

Projektorn

Efter att ha läst fram och tillbaka så valde jag till slut LG RL-JA20 MKII med det senaste DCDi chippet från faroudja och var bäst i test i HemmaBio runt den tiden jag köpte den. Den var mest prisvärd i det segment jag ville lägga mig i. Det var mellan den och Panasonic PT-AE300, men Panasonicen hade inte tillräckligt hög upplösning. LG'n har 1200 ANSI LUmen och 600:1 i kontrast. Mycket bra bild och är faktist rätt så snygg (även om Tina tycker den är på tok för stor). Den sitter i taket ovanför bokhyllan bak i vardagsrummet.
Baslådan
Baslådan
Baslådan är grym! Den står under kaffebordet och syns inte alls om man inte går runt. SLaddar och sådant ska givetvis dras lite snyggare.
En av satelliterna
En av satelliterna
Dom sitter högt på grund av köket, men dom låter jättebra. Centern står på golvet just nu och jag vet inte vart jag ska göra av den heller, det får ordna sig på något vis.

Högtalarna

Jag var länge inne på att köpa ett "riktigt" Hi-Fi system, men sen ändrade jag mig till att köpa ett kompaktsystem. Då kollade jag på till exempel Pioneer NS-DV1000, men det visade sig att den inte klarade progressiv PAL. Den enda som gör det är KiSS DVR-50, men den släpptes inte förrän nyligen, och den saknade lite andra finesser (fast inte speciellt många). Så efter lite ångest så kollade jag på surroundsystem med inbyggd förstärkare. Sony hade en men deras satelliter var på tok för små. Till slut snubblade jag på Logitechs Z-680. Tveksam till ett företag som gör Joysticks och tangentbord så undrade jag vad det kunde vara för skräp. Men med THX-loggan på lådan, 1000W och en testlyssning senare var jag övertygat om att det här systemet slog många andra system på fingrarna.
Satelliterna är högt uppsatta, eftersom vårt vardagsrum mynnar ut i köket så ljudet skulle "läcka" ut i köket om de satt lägre. Man får kompensera med satellitvolymen samt surround timeshifting för att det inte ska märkas. När dessa hoppar igång så låter det BRA, helt underbart bra.
Nedfälld!
Nedfälld!
NEdfälld så dominerar den 3 meter breda duken den 3,6 meter breda kortsidan på vardagsrummet. Hela väggen blir i stort sett en bioduk. Placeringen är helt perfekt för om bilden skulle vara större så skulle det bli svårt att se, men man vill inte att den s
It lives!
It lives!
Som in ser så projiceras bilden på i hela duken. Projektorn är inställd på högsta zoom och det var precis kant i kant på duken, helt otroligt hur väl det passade - dom måste ha tänkt på vårt vardagsrum när dom byggde projektorn... och duken.
TV på hjul
TV på hjul
Här har TV'n rullats undan för att ge plats åt duken. Jag köpte kabelsamlare på Jula som samlar alla kablar som ska till TV'n (el, antenn och scart) i en slang som gör den väldigt lätthanterlig.

Duken

Egentligen skulle jag inte ha en duk, utan min idé var att ha en målad skiva i taket som man kunde fälla ned, men Tina var osäker på hur pass säkert det var, och sen fick vi pengar över när vi bytte ett golv så då passade vi på att köpa en riktig bioduk. Det är en Euroscreen Greyline duk med 0.8 Gain. Den går lite lätt i grått för att öka kontrasten och bättra på svärtan (och med 1200 ansi lumen behöver man inte oroa sig för att det skulle bli för mörkt).
Duken sitter fastskruvad i taket precis framför gardinerna och uteplatsdörren (inga gäster genom bakvägen när man ser på film). Den är 3 meter bred och i 16:9 format. Nedrullad går den lägre än TV'n, men TV'n står på hjul så den rullar man undan när man ska se på film. Greyline-skiktet ger en otrolig lyster i färgerna och bättrar på svärtan rejält (även om det inte blir HELT svart).
Projektorn matas från min Powermac G5 via DVI från rummet intill. Jag kör med native-upplösningen 1280x720 och ljudet går via coaxial från datorn till Z-680:an. Bild och ljud blir inte bättre än så här med rena digitala signaler. Plus att G5:an med enkelhet spelar upp HD-material i full upplösning.
Mer i Hembio
Ny bioduk
Ny bioduk
HTPC igen
Hembion ntligen igng
Bioduk
Hgtalarna har anlnt
Windows olmpligt fr HTPC
Nyckelord: hembio eller projektor
Mac Media artikeln inskickad
Star Wars mania
Min HTPC Mac
Hembion ntligen igng
Biosalongen
Projektorn har kommit
Reglar på plats
Rivning pågår!
Mjölner!
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Utebar!
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Det börjar ta form med hemma-spa:et
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Uppdateringar i verkstaden!
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen