Hoppa direkt till innehåll

Universalfjärrkontroll

2007-06-20 - fjärrkontroll, hembio
239
Jag har ju skrivit en hel del om mina fjärrkontrollsbekymmer och sådant. Fick en förfrågan att skriva mer om vad dessa fjärrkontroller egentligen gör. Så jag är inte sen att vara till lags.
När man börjar få en hel del prylar hemma så är det himla jobbigt att ha en massa fjärrkontroller. Vilken går till förstärkaren, TVn, DVDn osv osv. Då inser man att man måste ha en universalfjärrkontroll. Den första jag köpte heter Philips SBC RU 760 och är en riktigt snygg fjärrkontroll i metall som kan styra upp till sex enheter. Den här fungerar som de flesta universalfjärrkontroller gör. Man måste ju alltså komma ihåg vilken funktion från originalfjärrkontrollen som bunden till vilken knapp på universalen. Oftast är det ju givetvis inget problem.

Enklare

Men ju mer prylar man har, desto större blir förvirringen - speciellt bland dem i familjen som inte följer devisen "mest pryllar när han dör, vinner" lika slaviskt som en själv. Så då måste man förenkla det hela. Ett sätt är att skaffa en Logitech Harmony-fjärr, vilket är det jag gjorde. Det är en mycket trevligt fjärrkontroll som - till skillnad från vanliga fjärrkontroller - är baserad runt "aktiviteter" snarare än prylar.
Det betyder i korta drag att för att kolla på en DVD så trycker man på en knapp på skärmen dom det står "Se på DVD" på (till exempel, min står det bara DVD på). Vad som händer då - om man riktar fjärrkontrollen korrekt mot sin utrustning - är att TV'n sätts på, ställs in på input X, förstärkaren sätts på och sätts på input Y, DVDn sätts på och börjar spela upp skivan som sitter i. Så en knapptryckning resulterar alltså i sex steg -> TV på, TV input, Förstärkare på, förstärkare input, DVD på, DVD play

Klick galore

Jämför det med nedanstående klick på en vanlig universalfjärrkontroll:
  1. Byt till TV
  2. Tryck på power
  3. Välj input
  4. Byt till Förstärkare
  5. Tryck på power
  6. Välj input
  7. Byt till DVD
  8. Tryck på power
  9. Tryck på play
Och många av ovanstående steg är ju flera knapptryckningar i sig. Att gå från TV till förstärkare på ovanstående Philips universalfjärr är fyra klick bara det. Men tänk sen när du kollat på klart på filmen. Då måste du stänga av varje enhet på samma sätt som ovan. Med Logitech Harmony trycker du bara på power-knappen så stänger den ner alla enheter och vsa startmenyn igen, färdig för nästa val.

Men det slutar inte där

Nej, inte nog med att Logitech Harmony gör det dödsenkelt att starta alla prylar korrekt, den har också ett anpassat gränssnitt på skärmen för just det man ska göra. På bilden till höger ser du hur det skulle se ut om du hade en TV med inspelning till exempel. Och det finns liknande lösningar för DVD, spel och sådant. varje enhet får det gränssnitt som passar bäst för just den. Och volymkontrollerna på fjärrkontrollen går alltid till rätt enhet.
Allt detta ställer man in i ett webb-gränssnitt på datorn och sen synkar man över det till fjärrkontrollen. I programmet så berättar man vilka enheter man har och sen sätter man upp aktiviteter baserat på det. Man säger att när man ska se på film så använder man DVD-spelaren, och TVn för att visa bilden, den ska vara inställd på input X, man använder förstärkaren för ljud, som ska stå på input Y. Alltså egentligen samma saker som man får göra varje gång när man har vanliga fjärrkontroller. Men man gör det alltså bara en gång.

Begränsningar

Tyvärr så är det ju en hel del begränsningar med just Logitech Harmony, vilket är anledningen till att jag beställt en Philips Pronto. Den ser ungefär likadan ut, men man kan göra långt fler inställningar för hur saker ska se ut och fungera. Det är jättesmidigt med specialiserade kontroller för DVD när man har den aktiviteten igång på Harmonyn, men ibland kanske man snabbt vill komma åt surroundknappen för förstärkaren, men man kan tyvärr inte skapa egna "gränssnitt". Men det kan man med Pronton! Mer om den när den levereras!
Mer i Webblog
3dskuggor med Photoshop
Snygg reflektion i Photoshop
Fixa snyggare skuggor i Photoshop
Universalfjrrkontroll
Philips Pronto
CSS eller tabeller
Aktiebolag
Nyckelord: fjärrkontroll eller hembio
Flatout igen
Stereobnk
Pronto
Universalfjrrkontroll
Fjrrkontrollsdjungeln
Det ska fungera
Hembion nrmar sig
Reglar på plats
Rivning pågår!
Mjölner!
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Utebar!
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Det börjar ta form med hemma-spa:et
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Uppdateringar i verkstaden!
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen