Hoppa direkt till innehåll

Räkna tid med PHP

2008-08-29 - atlas, php
Om du någonsin försökt räkna tid via ett program så vet du kanske att det är inte lätt att ta hänsyn till hur folk räknar tid och hur tid är uppbyggd med sekunder. För även om det är X antal sekunder mellan datum ett och två så betyder det inte att tiden mellan dem beskrivs som en matematisk funktion av sekunderna. Vi vet att det går 60 sekunder på en minut, 60 minutr på en timme, 24 timmar på ett dygn och 30 dygn på en månad och 365 dygn på ett år.
Tyvärr så är det inte så enkelt. Inte nog med att var och varannan månad har olika antal dagar, vi har också skottår där åren har olika antal dagar, samt vinter/sommartid där VISSA dagar har olika antal timmar. Och ska man då räkna tiden mellan 2003-01-01 och 2008-01-01 så är det ju fem år, men i sekunder i ett program så är det 157766400 sekunder, vilket blir exakt 5,00273972603 år om man räknar med att ett år är 60 x 60 x 24 x 365 sekunder långt. Nu är det ju så att 2004 var ett skottår, så vi får ju en hel dag extrasekunder där, vilket gör att resultatet blir fel.
Samma övning med åren 2006-01-01 och 2008-01-01 ger svaret 63072000, vilket är jämt delbart med antal sekunder per år (enligt ovanstående multiplikation).
Intressant?
Vill du att jag ska skriva oftare om php-funktioner och dylikt som jag utvecklat för mitt system?
1 har röstat
Och när man väl löst problemet med skottår så kommer problemet med att månader har olika antal dagar. Det betyder att det är 28 dagar mellan 2007-02-01 och 2007-03-01 men vi säger att det är en månad ändå. Vi kan alltså inte längre avgöra hur många månader det är mellan två datum genom att räkna dagar.
Jag har letat högt och lågt efter funktioner som löser detta i PHP men inte hittat några, så jag fick till slut lov att utveckla min egen. Nedanstående funktion tar hänsyn till allt det här, och den klarar nu min egenutvecklade test-svit för datumberäkningar som man kan hitta här (om ni kan komma på fler datum att jämföra, eller hittar datum som funktionen inte kan jämföra, hör av er i så fall).
Min inline-php-highlight-funktion fixade inte att korrekt visa syntax för hela funktionen (det krockade med en hög andra saker jag gör med texten), så den färdiga koden finns här:
Lite kommentarer kanske är på sin plats. Notera att jag använde AdoDB-biblioteket för att hantera tiderna, det är för att PHP's inbygga mktime() och strtotime() kan inte hantera datum utanför epoken (i.e. innan 1970) vilket blir klurigt om man ska räkna ut hur gammal någon är som är född på sextiotalet. AdoDB-bibliotekets motsvarighet till mktime() hanterar dock det, och det underlättar.
Notera också att funktionen kan anropas med enbart:
printcounttime("2008-01-01", "2008-03-01", "days");
För att få antalet dagar mellan datumena som en siffra helt enkelt. Om du har några andra frågor så kan du ju slänga iväg en kommentar. Eller om du hittar en bugg till exempel.

Uppdatering

Micael Bolognini upptäckte att min funktion räknande månader fel, om man valde att bara visa antalet månader mellan två datum, baserat på att månader räknades som 28 dagar. Men det är fixat nu.
Mer i Tutorials
Snygga till rubrikerna med jQuery
Min feed
Fixa transparenta PNGbilder i Internet Explorer 6
Rkna tid med PHP
Dlj emailadresser fr spamrobotar
Skuggor med CSS
Skapa rutor med CSS
Nyckelord: atlas eller php
Web 20
Hur vljer man publiceringsverktyg fr webben
Forum p sandmannet
Rkna tid med PHP
Flersprkigt websystem
jQuery
Erstta tabeller med CSS
Mjölner!
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Utebar!
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Det börjar ta form med hemma-spa:et
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Uppdateringar i verkstaden!
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!