Hoppa direkt till innehåll

Plex - mediacenter för Mac baserat på XBMC

2008-12-04 - plex, boxee, frontrow, appletv
XBMC var från början ett interface för original-Xboxen och gjorde att man kunde använda den fula lådan till att streama film och sådant till sin TV, det är nog många som har kvar sin Xbox bara för XBMC skulle.
Som Mac-användare är man ju van vid lite mer elegans än vad XBMC erbjuder dock, så det var inte direkt med avund jag såg på dem som använde XBMC, även om det var en bra idé. Jag är ju inte helt obevandrad i media-frontends för Mac eftersom jag skrev en artikel om det i MacWorld för länge sen. Jag har ju i stort sett byggt min egen lösning baserad på DragThing, en hög applescript och sen även Front Row och DVDPedia. Det känns som att jag borde göra ett litet inslag om hur det ser ut och fungerar när tid finns.
Men sen släpptes Plex, som är en Mac-version av XBMC kan man säga. Så jag kände ju att jag fick lov att testa den. Men efter en liten stund så insåg jag att detta är inget för mig alls. För det första så måste man manuellt skriva in eller hämta information om filmer och tv-serier vilket är ett himla jobb med enbart en Apple Remote som input-verktyg. Det känns som om Plex är ok om man har det på sin dator vid ett skrivbord och man även vill kunna se på film där, men så är det ju inte oftast, utan man vill ju ha detta i vardagsrummet förstås.
I Plex lägger man till källor, i form av mappar, med media i. Foton, musik och film. Den har plugin för iTunes, men det funkar allt annat än bra, så all musik du har där är utom räckhåll, vilket gör att man förlorar poängen med det lite. Detta känns mer som ett gränssnitt för dem som har en himla röra med filmer, musik och foton i mappar högt och lågt. För en iTunes-användare är ju det rätt så fjärran, så behovet är inte så stort. Det känns tydligt att Plex/XBMC är gjort med piratkopierare i åtanke och den hanterar RAR-filer, undertext-spår i separat filer och allt sådant. Jag påstår inte att jag är ett vitt får i det avseendet, men om det nu är så så anser jag att man får bra mycket mer värde om man tar sig tid att konvertera och få in det i iTunes. Mer om det vid ett senare tillfälle.
En annan nackdel är ju att fonten i Plex är så liten, på en 32" TV på andra sidan rummet är det ibland klurigt att se vad det står, den lider av samma problem som PSN på PS3, svårläst helt enkelt. Och gränssnittet är så rörigt så jag vet inte om det finns något sätt att ändra typsnittsstorleken heller. Meny-knappen på fjärrkontrollen (eller ESC på tangentbordet) går alltid tillbaka till grundmenyn, inte ett steg upp i hierarkin, vilket kan vara riktigt frustrerande. För att gå tillbaka i filsystemet så ska man markera raden med två punkter, vilket är helt logiskt - om man är unixnörd! ".." betyder "up one directory" i ett typiskt unix shell, men det är ju helt galet att lägga in det i ett sådant här gränssnitt. Likadant om du spelar upp en mediafil så måste du trycka på play-knappen och sedan gå fjorton steg till vänster för att trycka på stop-ikonen för att komma tillbaka till biblioteket. Frustrerande.
Jag tycker det är synd att så få apar efter enkelheten i AppleTV/Frontrow när det är så enkelt egentligen.
Sen har vi ju Boxee, som också är baserat på XBMC så jag har väl inte så stor förhoppning på den direkt, men man vet ju aldrig. Jag har inte testat den än.
Nej, den lösning jag har hemma är bra mycket bättre. Som sagt, jag borde nog ta och slänga ihop en liten film så ni får se hur det ser ut och fungerar. Det är riktigt smidigt.
Mer i Webblog
Installera applikationer i Mac
Windows Vista can do that
Rkare  Detta ser ju riktigt gott ut
Plex  mediacenter fr Mac baserat p XBMC
VSync fix fr Dead Space
Dead Space eller hur man sabbar ett FPSspel
Spotify fr mobilen p gng
Nyckelord: plex, boxee, frontrow, appletv, mediamac eller mac mini
Spotify fr iPad
AppleTV vs Mac Mini
Mediacenter fr teknikfientliga
Plex  mediacenter fr Mac baserat p XBMC
Utrymmesbrist
Apple TV vs Xbox 360
Börjar likna en bar!
Reglar på plats
Rivning pågår!
Mjölner!
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Utebar!
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Det börjar ta form med hemma-spa:et
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Uppdateringar i verkstaden!
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil