Hoppa direkt till innehåll

Ny espressomaskin!

2022-03-26 - kaffe, espresso, espressomaskin
Nu har jag köpt ny kaffemaskin igen. Det är tio år sedan jag skaffade min första espressomaskin och den var riktigt bra, men riktigt sunkigt med mjölkbehållaren. Uppgraderade till en Siemens EQ6 som har funkat mycket bra.
Sonen, som driver fjällkaffe.se, ville ha en ordentlig manuell maskin så jag köpte en Sage The Barista Express som är en riktigt trevlig maskin. Men jag behöll Siemens-maskinen för den är automatisk medan Baristan gör godare kaffe men är helt klart mer manuellt jobb.
Så finns det en maskin som kan vara både och? En bra manuell maskin som gör bra kaffe men är automatisk nog så att det inte blir för mycket jobb att göra kaffe på morgonen eller mellan möten?

Sage The Oracle

Det är den här maskinen, som är samma märke som The Barista men... mer. Och mer automatisk. Den har en inbyggd kvarn som är förinställd på en viss mängd kaffe, sen har den en inbyggd "tamper" som pressar det malda kaffet i portafiltret, så det är bara att flytta över den till brygggruppen och trycka på en knapp. Den har även automatisk mjölkskummning men det kan även göras manuellt.

Kalibrering

Med en manuell espressomaskin så är det en del saker som kan kalibreras, men egentligen är det bara en sak som skiljer från böna till böna. Tumregeln är att man ska mala 18 gram kaffe (för en dubbel espresso) som ska ge 60 ml kaffe på 30 sekunders extraktion. Så det som påverkar detta är hur hårt du pressar kaffet med tampern, men främst hur grovt eller fint du maler kaffet. Så ju finare det är malet, desto svårare blir det för vattnet att pressas igenom och smaken blir sur, för grovt så rinner det på tok för mycket vatten genom pucken och smaken blir bitter. Så tumregeln är alltså 60 ml vatten på 30 sekunder för den perfekta espresson.
Det var en del problem med att hitta den här nivån med The Oracle, framförallt när det väl var perfekt kalibrerat så blev det annorlunda nästa gång. Så det var en hel del meckande och fixande men till slut så tror jag att det är rätt, och kaffet blir väldigt bra! Så nu är tanken att ersätta Siemens-maskinen helt och hållet precis som The Barista. Även om jag kanske väljer att behålla Siemens-maskinen utifall något händer med The Oracle och den måste skickas in eller så. Vi får se.

Bottenlöst filter

Beställde till ett bottenlöst filter, det påverkar inte smaken eller extraktionen något, men är i regel lite enklare att rengöra. Och så var det snyggt trähandtag till det med.
Så jäkla härlig och vacker extraktion här, även om det stänker lite mer med ett bottenlöst filter, så man får torka upp efter sig lite mer.
Mer i Webblog
Fix i husbilen
Vrfix i trdgrden
Remarkable 2
Ny espressomaskin
Ny bil Ford Mustang MachE GT
Ny bil bestlld
Utebelysning
Nyckelord: kaffe, espresso eller espressomaskin
Minnestal till en kaffekopp
Ny espressomaskin
Ny kaffemaskin
Espressomaskin
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen