Hoppa direkt till innehåll

Min kamerautrustning

2011-12-19 - foto, nikon, kamera, linser
Tänkte bara gå igenom lite vad jag har för kamerautrustning, är några som frågat genom åren och det är ju i ständig förändring, så här kommer en liten lista.

Nikon D3s

Vi börjar ju givetvis med själva kameran, som är en helt underbar kamera. Nikon D3s är en fullformatskamera. Det mest anmärkningsvärda med kameran är den galna ljusskänslighet den uppnår med lätthet. Den har en ISO-känslighet på upp till ISO 12 800, men med boost är det ända upp till ISO 102 400, vilket är galet, men blir givetvis också väldigt grynigt. Den här bilden är tagen med ISO 10 000 och är bara en aning grynig.

Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3

En av mina första linser var denna allroundlins från Tamron. Tämligen ljussvag speciellt i lite större brännvidder, men den har alltid funkat som en sjysst "semesterlins", men är numera ersat av Nikons 24-120, se nedan.

Tamron SP AF 90mm F/2.8

Detta är en helt galen bra makrolins. Den är på 90mm så med största brännvidden så kommer man sjukt nära och med så där galet kort skärpedjup. Här är en bild tagen med den här linsen.

Tamron SP AF 70-200mm F/2.8

Av kostnadsskäl valde jag den här framför Nikons egna 70-200, som kostar nästan dubbelt så mycket. Nikons lins ska hantera vinjettering (att bilderna blir mörkare i kanterna) bättre, men jag har inte upptäckt det som problem med denna. Jag är väldigt nöjd med den och den är lika ljuskänslig som Nikons lins så med andra ord lika mångsidig. Den här är perfekt att använda när man sitter still någonstans och fotar en scen, bilder som den här eller många av altarbilderna från det här brölloppet.

Sigma 28mm F1.8

Detta är en favoritlins. Väldigt ljuskänslig, snabb fokusering och ingen distortion alls vid 28mm, jättebra för porträttbilder när man ska ta närbilder, som de flesta av dom här bilderna.

Nikon AF-S 50mm f/1.4G

Förmodligen den mest använda linsen jag har. Väldigt mångsidig. Visst, man får zooma med fötterna, men den är otroligt ljusskänslig och fokuserar snabbt som blixten. Den har runda lameller så oskärpan blir mysig och rund. Mycket bra som porträttlins, och dessa bilder är tagna med den.

Nikon AF-S 85mm f/1.4G

Apropå porträttlinser så anses denna vara den ultimata porträttlinsen. Den är en alldeles ny lins från Nikon som ersätter den äldre 85mm-linsen som inte var så het. Det som är nytt med den här är att den har nio stycken lameller (alltså, dom som öppnar och stänger sig när man tar kort) och att dom är så få och även att dom inte är helt runda ska göra att oskärpan (även kallat Bokeh) ska bli extra härlig. Jag har nyligen införskaffat mig den här så jag har inte kunnat testa den så mycket, men snart så hoppas jag på lite mer material från den. Mycket snabbt fokus och väldigt skarpa bilder. Men väldigt kinkig på närgränsen.

Nikon AF-S 24-120mm f/4G

Det här är linsen som ersatt 28-300 linsen från Tamron i början av listan. Detta är också en väldigt speciell lins. Den är ett steg ljussvagare vid minsta brännvidd än Tamronlinsen, men å andra sidan är den lika ljusstark rakt igenom. Den fokuserar mycket snabbare, dock inte alls lika snabbt som 50mm/85mm i lite ljussvagare situationer, men fortfarande tillräckligt snabbt i de flesta situationer.

Lensbaby Composer Pro

Detta är liten skojig lins. Det är en så kallad Tilt Shift-lins, vilket betyder att man kan vrida på den åt olika håll och därmed avgöra vart i bilden fokus ska ligga och resten blir gradvis mer och mer i oskärpa. Här är ett bra exempel på det. Även denna är trevlig. Den är dock moduluppbyggd så man kan sätta in flera olika linser i samma fattning, så det finns en Soft Focus-lins som tar bilder som denna eller som den här vilket är mycket mysigt. Det finns även makrolins-modul och liknande så man kan ha rätt så skoj med den här.
Med allt detta så är det ju ändå värt att nämna att utrustning är inte allt, man kan ta dåliga bilder med skitmycket utrustning och helt underbara bilder med skitutrustning. Men med rätt utrustning så försvinner en del hinder och saker som måste övervinnas. Som ljuskänslighet eller suddiga foton på grund av dålig autofokus och sådant. Sen ska man kunna sin utrustning med, vilket är nog så viktigt.
En vanlig fråga jag får är vilka linser man ska ha, och fick jag rekommendera något från ovanstående lista så skulle det helt klart bli en fast 50 mm och motsvarande 24-120/4 från Nikon. Med dom två linserna har man i stort sett allt man behöver för att ta bilder i de allra flesta situationer. 24-120 är lite tung att bära på, så om man vill ersätta den med Tamrons 28-300 så är det också helt ok. Bra allroundlins och en fast 50, allt du behöver!
Hoppas åtminstone någon tyckte detta var intressant!
Mer i Webblog
Google gillar inte The Stig
IKEA kper SAAB
Nikon D4
Min kamerautrustning
ComUnite
Blogga stort eller litet
iPod nano p steroider
Nyckelord: foto, nikon, kamera, linser, vilken kamera ska jag ha, d3s, sigma eller tamron
Fotostudio p kontoret
Information om Nikon D800 lcker
Nikon lanserar D4
Min kamerautrustning
Canon 1DX
Fotosession Johannas mage
Fotosession Arvid
Börjar likna en bar!
Reglar på plats
Rivning pågår!
Mjölner!
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Utebar!
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Det börjar ta form med hemma-spa:et
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Uppdateringar i verkstaden!
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil