Hoppa direkt till innehåll

Fjärrkontroll för Maccen

2007-01-20 - htpc, fjärrkontroll
Fjärrkontrollen är den viktigaste delen i vår Media Mac. Vi måste ha en fjärrkontroll som är enkel att använda men ändå mångsidig nog för att detta ska vara en komplett lösning. Tanken är ju givetvis att man ska kunna styra den utan vare sig mus eller tangentbord. Alla Mac mini kommer ju med inbyggt bluetooth så man kan ju köpa Apples trådlösa mus och tangentbord att ha i närheten i undantagsfall.

Apple Remote

Alla nya Maccar kommer med Apples egna fjärrkontroll som funkar med Front Row. Det är en smidig liten fjärrkontroll med endast sex knappar och som ligger förvånansvärt bra i handen. Front Row är ju uppbyggd kring den här fjärrkontrollen så sex knappar räcker gott och väl för det - även om man kanske saknar en del funktioner i till exempel Front Rows DVD-uppspelning. Tyvärr så kan man inte programmera Apples fjärrkontroll att göra något annat än starta och manipulera Front Row om man inte köper tredjepartsprogrammet Sofa Control (c:a 75 kronor). Med Sofa Control kan man styra de flesta program som man vill, och det kommer med inställningar (AppleScript) för de mest logiska. Vad som saknas är givetvis kontroll över muspekaren.

Keyspan Express

www.keyspan.com
ca 430 kronor
Keyspan har gjort en hel del fjärrkontroller till Mac, bland annat en som är menad att användas till Front Row och använder sig av radiosignaler istället för infrarött ljus. En mer funktionell fjärrkontroll är deras Express Remote som man kan koppla in till sin Airport Express och styra iTunes med, men också koppla den direkt till Maccen.
Keyspan gör väldigt små fjärrkontroller men till skillnad från Apples så är dom otympliga och svåra att hålla i. Knappar finns i nederkant på den lilla ytan vilket gör det svårt att trycka på dem ordentligt. Sen är mjukvaran för att programmera fjärrkontrollen väldigt rörig och inte alls i linje med dagens program för Mac. Man kan dock programmera den att styra musen, men med tanke på hur få knappar den har så känns det dumt att binda upp fem av dem till att flytta och klicka med musen.

Salling Clicker

www.salling.com
ca 175 kronor
Salling Clicker är en sådan där produkt som bara är helt rätt. Det är ett program som du använder för att koppla ihop din mobiltelefon eller handdator till din Mac via bluetooth eller wifi, sen kan du styra i stort sett det mesta med den. Allt sköts via AppleScript och den är till och med smart nog att till exempel pausa iTunes när telefonen ringer eller sätta igång skärmsläckaren när den tappar kontakten med din telefon, för att du har gått på lunch.
Men som allmän fjärrkontroll kanske den inte är allt för lämpad. Inte minst för att du i så fall alltid måste ha din mobiltelefon nära din TV, men också för att bluetoothkopplingen drar massor med batteri så det blir oftast en massa fifflande med att koppla ned och koppla upp sig mot Maccen innan man kan göra något. Och resten av familjen kanske inte uppskattar om "fjärrkontrollen" följer med till jobbet om dagarna.

IRTrans och iRed

www.irtrans.de...
ca 920 kronor
IRTrans är en liten dosa som kan ta emot och skicka IR-signaler, som alltså kan användas med en vanlig fjärrkontroll. iRed är Mac-versionen av mjukvaran för att hantera den. iRed är tyvärr fruktansvärt rörig och det är tydligt att det här är någonting för dom som har ett hobbyintresse relaterat till att skicka och ta emot IR-signaler, och inte något för någon som vill sätta ihop ett enkelt Mediasystem. För den avancerade användaren så kan man ju använda IRTrans över nätverket och få den att skicka signaler till apparater som står i andra rum, men det känns inte relevant här.

ATI Remote Wonder

www.ati.com
ca 280 kronor
ATI har en serie med grafikkort som dom kallar ATI Wonder, och en del av dem har TV tuners. Med dem kommer en fjärrkontroll som heter ATI Remote Wonder. Fjärrkontrollen kunde köpas separat förut i Sverige, men är svår att få tag i numera. Man kan dock beställa från USA via nätet på olika siter. Froogle (www.froogle.com) kan ge en hel del förslag. Tänk dock på att du kan komma att behöva betala tull för importen. Men jag rekommenderar ändå att du försöker få tag på en, för det här är förmodligen den bästa fjärrkontrollen till Mac du kan få tag på.
Oavsett vad Apple säger så behöver man fler än sex knappar när man ska styra andra saker än Front Row, och Remote Wonder har massor av möjligheter i det avseendet. Den går också via radiosignaler istället för IR så man kan använda den vart som helst i huset nästan. Och när det behövs så har den en separat kontroll för att styra musen, som är analog, vilket betyder att du kan styra musen snabbt eller långsamt beroende på hur långt du trycker kontrollen. Övriga knappar stället du in med ett mångsidigt och lättanvänt inställningsprogram, där du kan sätta knappar att starta program, simulera tangenttryck eller styra olika funktioner i datorn och i program. Remote Wonder kan importera plugins för olika program och det finns en del att få tag på via nätet, men att skapa egna uppsättningar är enkelt.

Front Row

Vad som är gemensamt med alla fjärrkontrollslösningar är att ingen har en inbyggd funktion för att starta Front Row (förutom Apples då), men det är enkelt fixat. I Systeminställningar -> Tangentbord och mus -> Kortkommandon så kan du se vilket kortkommando "Göm och visa Front Row" har, vilket som standard är äpple-escape. Sätt en knapp på fjärrkontrollen att "trycka" den kombinationen och du har stöd för Front Row. När man väl har Front Row igång så är det bara fem knappar som man måste ha aktiverade, pilknapparna och escape.
Mer i MediaCenter
Checklista
Logitech Harmony
Stor Klocka fr MediaMac
Fjrrkontroll fr Maccen
MediaMac
Fler AppleScripts fr din mediamac
Skrmslckare med musik
Nyckelord: htpc eller fjärrkontroll
Philips Pronto
Fjrrkontrollsdjungeln
Hembion nrmar sig
Fjrrkontroll fr Maccen
MacWorld r hr
Mac Media artikeln inskickad
Star Wars mania
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen