Använd aldrig den inbyggda blixten!
2013-06-04 - belysning, blixt, foto
0
Den inbyggda blixten i systemkameror är värdelös! Givetvis kan det vara så att utan blixten så kan din kamera inte ens ta ett kort för att det är för mörkt, men även då så gör blixten bara att bilder ser onaturliga och hemska ut.
Den inbyggda blixten i en kamera är alltid riktad rakt fram, vilket betyder att du bränner ut alla skuggor i en persons ansikte, medan du förstärker skillnaden mellan den du fotograferar och bakgrunden.
Här är ett exempel:
DSC_2924
En bild på Emil med blixten riktat rakt fram i hans ansikte. Som ni ser så bränner det ut ansiktet och bakom honom är det i stort sett svart.
Det där är ju inte snyggt. Skaffa dig en blixt som sitter i blixtskon på din kamera och tejpa igen den inbyggda blixten. Helt plötsligt så kan du få mycket bättre bilder!
DSC_2925
Här har vi i stort sett samma bild, men den här gången studsar bilden i taket, den är alltså riktad uppåt, inte framåt. Ljuset faller helt plötsligt mycket naturligare på personen, ansiktet får naturliga skuggor och bakgrunden lyses upp en hel del med.
image
Diffuser på en SB-600
Givetvis så kan man inte studsa bilden i taket om man fotar utomhus och det är mörkt, då använder man en så kallad "diffuser" som sprider ljuset bredare och inte lika direkt.
DSC_2928
Här är det taget inomhus dock, men med diffuser på och blixten riktad aningens uppåt, dock inte upp i taket. Som ni ser så ser inte det inte lika bra ut som när man studsar bilden i taken, men bra mycket bättre än den inbyggda blixten rakt på.
Det finns tusen saker att lära sig när det gäller blixtar och belysning, men så länge man låter bli den inbyggda blixten så har man kommit ruskigt långt.
Mer i Webblog
Avgassystemet klart Solglasgon Omni Lpband fr spel Anvnd aldrig den inbyggda blixten DSLR Gear No Idea Ny rendering av bilen Ny frg p bilen
Nyckelord: belysning, blixt eller foto
Visitkort fr foto Nikkor 80400 fotbollsbilder Petzval Portrttlins Anvnd aldrig den inbyggda blixten Svante och Doris IRkonvertering av kamera de fabrik