Food Inc
2013-01-29 - mat, film, kött
0
MV5BNDM4MjY4NjU1Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwNzg4NzA1Mg_V1_SY317_
Har ni sett filmen Food Inc som är en dokumentär om matindustrin i Amerika. Filmen talar om hur de stora snabbmatsrestauraherna har pressat industrin att producera mer kött per djur och kvadratmeter och hur dom jobbar hårt för att dölja detta för slutkunden.
Att det går till så här har vi ju fått se och höra i många år och man reagerar alltid med avsky på dessa "farmar" där kycklingar, kor och grisar inte föds upp utan snarare förvaras tills dom är stora nog för slakt och får äta något majsblandat koncentrat för att dom ska bli så feta som möjligt.
Jag är ingen "djurens rätt" kämpe och även om jag lider med dessa djur så är min reaktion mer att jag vill inte bidra till den här industrin. Jag tror det är helt omöjligt att inte göra det alla med tanke på hur stor industrin är, men alla små steg räknas.
Sedan är jag inte korkad heller. Precis som industrin försöker dölja sina matfabriker från oss så förskönar ju filmen andra saker, som den utstickande bonden med frigående djur som slaktar dem under bar himmel och sen äter nyttig mat med familjen utomhus i kvällssolen. Lika idylliskt och säkerligen lika vilseledande som Bregotts reklamfilmer "från Bregott-fabriken". Men det är detaljer. Problemet finns ju, även om det säkerligen (ännu) inte är så allvarligt i Sverige som i USA.
Så, vad gör man? Det absolut bästa är ju det vi hört i många år; köp lokalproducerat. Så enkelt är det! Men... hur enkelt är det egentligen? I Västerås har vi ingen matmarknad, ingen butik som specialiserat sig på närproducerade varor, så man är fast vid ICA's utbud känns det som. För även om det fanns en marknad, men den låg en bit bort så är vi ju så klart på tok för lata för att anstränga oss för mycket för att köpa rätt mat.
Samhällets ekonomi tycks inte längre kunna hantera att vi gör Rätt Sak, utan för att vi ska ha råd med dansskola, bluray-filmer och mallorcasemestrar så tar vi de tillfällen vi kan att spara in på kostnader. Och färdigpackat kött på ICA är billigare och enklare att köpa än nystyckat färskt kött på en bondgård nära dig. Moment 22, helt klart.
Mer i Webblog
Splittrad tillvaro p webben del 2 Splittrad tillvaro p webben Nicklas Jarnesj Permalnkar och struktur i WordPress Food Inc Homeland Stripes HeMan
Nyckelord: mat, film eller kött
Kpa film Uppdaterad matikon Food Inc The Amazing SpiderMan Tron Snow White and the Huntsman Prometheus