Besviken på Nikkor 85mm f1.4/G
2012-12-25 -
0
Jag köpte Nikons egna Nikkor 85mm f1.4/G vilket är deras senaste 85mm-glugg som har något dom kallar för "Nano Crystal Coating". Det är en rätt så dyr lins och ske ge extra fin "bokeh" (oskärpa i bakgrunden typ) och jag har använt den ett par gånger nu när jag fotat i studion och jag är inte helt nöjd. Den påstås vara en ypperlig porträttlins så jag tänkte jämföra lite mer lite andra linser som jag är lite vanare med. Senaste gången jag fotade var på mina systerbarn, och ställde in kameran på en bländare på 5,6 vilket är för att med en mindre bländare så får man längre fokuseringsdjup, men här är lite bilder att jämföra med, klicka för att förstora:
85mm
Som ni ser så är 85mm inte alls skarp. Och det var inte bara det här fotot. Majoriteten av bilderna med den här linsen hade lika dålig fokus, vissa värre, vissa bättre. Men överlag så var det helt enkelt riktigt dålig fokus.
50mm
Detta är min favoritlins, 50mm och som ni ser så är skärpan riktigt bra, en avsevärd skillnad mot 85mm ovan.
28mm
Men Sigmas 28mm är den som skiner här. Trots att den är helt klart billigaste linsen här så ger den de absolut skarpaste bilderna.
Notera att det är samma bländare på alla foton, men att jag fotar med ISO 2500 med 50mm och 28mm och ISO 2000 med 85mm-linsen. Det är därför bilderna är något gryniga, men ISO'n är lägre på 85mm-bilden men det hjälper inte skärpan dock.
Så jag undrar lite vad jag kanske gör fel med den här?
Mer i Webblog
Stripes HeMan Puckonet Besviken p Nikkor 85mm f14G Dry Brush  Krlek Portenzo iPadfodral Kommentarsfunktionen fixad