Mantomatlåda
2012-10-22 - bil, växellåda, dodge
0
Eller vad man skulle kalla den. Varför finns det inte en hybrid-växellåda som är både manuell och automatisk? Jag kan ju inget om växellådor men skulle det verkligen vara så omöjligt? Eller finns det ingen marknad?
gear
Kom att tänka på det när jag inser att jag verkligen skulle vilja ha manuell låda ibland i min bil, vilket inte är så konstigt med tanke på vilken motor som sitter i. Tänk er då en växelspak som ser ut som på bilden, och så har du bakväxel nedåt och till vänster, men upptå och till vänster så har du automatläger. Så länge spaken är i det läget så är det som vilken automatlåda som helst.
Det finns många automatlådor, min till exempel, som har ett sekventiell växellåda. Vilket betyder att jag kan, antingen via "paddlar" bakom ratten eller att föra växelspaken höger/vänster, själva välja att växla upp eller ned. Men detta sker fortfarande utan frikoppling och det är fortfarande en automatlåda - bara att jag bestämmer när växlingen skall ske.
I min högst teoretiska växellåda så har du alltså fortfarande en kopplingspedal. Så länge spaken är i A-läget så har den pedalen ingen funktion. Faktum är att bakåtväxeln kan också vara kopplingslös. R och A är bakåt pch framåt och kan växlas mellan iutan att använda kopplingspedalen. Men för att flytta växelspaken över till manuellt läge så måste man trycka in kopplingen och lägga in en växel, sedan fungerar den som vilken manuell låda som helst.
Det kan vara så att jag är den enda i hela världen som skulle vilja ha en sådan här? smile
Mer i Webblog
Filuppladdning med iOS The Amazing SpiderMan Avgassystemsproblem Mantomatlda iPad mini arbetsgruppse Uttalande frn Parken Zoo
Nyckelord: bil, växellåda eller dodge
Ny frg p bilen Dodge Charger Stripes Mantomatlda Imponerande DHL Dodgefront Ny bil Dodge Charger