Mellanformatskamera
2012-05-08 - kamera, foto, fotostudio, mamiya
0
Jag har nu köpt en begagnad mellanformatskamera, en Mamiya 645 Pro TL. Jag har länge varit väldigt nyfiken å mellanformat och i och med att jag håller på och fixar en fotostudio så passade jag på att bjuda på, och vinna, en på Tradera.
Så, vad är mellanformat då? Ja, jag ska villigt erkänna att mellanformat är inget jag har stenkoll på, men jag håller på och lär mig. Till att börja med så är detta en analog kamera, det vill säga med filmrulle och allt sådant där. Men normala analoga kameror har 35mm film, medan mellanformat har större film (och därmed högre upplösning, mer detaljer, mindre brus). Alla mellanformatskameror kör i dagsläget med 120-film eller 220-film, vilket inte är 120mm-film utan bara namnet på filmen som Kodak gav den. Den är 60mm bred och varje foto kan vara av olika längd beroende på kameran. Mamiya 645 heter "645" just för att den tar bilder som är 6 x 4,5 cm. 220-film är samma som 120-film fast en längre filmrulle så man får rum med fler exponeringar.
IMG_0975
Så här ser kameran ut som jag köpte. Som ni ser så är den bra mycket större än en normal systemkamera. Det beror på att som många mellanformatskameror så är den helt moduluppbyggd. Förutom att byta optik kan man även byta bakstycke (för att fota med 120 eller 220, eller ett bakstycke för normal 35mm-film, eller ett bakstycke för polaroidfilm). Sedan kan man sätta på olika sökare (på toppen). tre olika horisontella (då håller man kameran uppe vid ansiktet och ser genom en sökare precis som en vanlig systemkamera) och en vertikal där man håller kameran i midjehöjd och ser ned i sökaren.
Den kom även med ett "power drive" handtag att håla i på högersidan av kameran. Den innehåller ett batteripack och motor som drar fram filmen efter exponering.
ScreenShot2012-05-08at130455
Som ni ser här finns det massvis med tillbehör.
IMG_0974
Och här är en bild på bara själva kamerahuset. Utan sökare, bakstycke, objektiv och handgrepp. Inte fullt lika kamera-lik.
Det bakstycke jag fick med var ett för 120-film. Det är alltså en filmrulle som är 6 cm bred och ungefär 75 cm lång så det ryms ungefär 15-16 exponeringar på en rulle. Och vart får man tag på filmrullar då? Enda stället jag har hittat är online. Både Kaffebrus och Scandinavian Photo. Ett 5-pack med 120-film går på runt 400 kronor så det är ju inte direkt billigt. Sen måste det ju framkallas också, och jag har hört att man kan göra det via Lindkvist fotolab, men jag ska undersöka det lite mer - men framkallning lär inte vara billigt det heller.
IMG_0976
Filmen laddas inte riktigt som en normal 35mm-kamera heller. Detta är mitt 120-films bakstycke, och i den finns en kassett som man rullar upp filmen på och sedan sätter in i bakstycket och förseglar hela apparaten. Smidigt, men det är något jag måste gå igenom steg för steg när det är dags
Kameran var inte dyr, intresset för analog mediumformat är inte jättestort, och den här modellen är väldigt vanlig så det är inte mycket av ett samlarobjekt heller. Men det är en väldigt högt aktad kamera, och Mamiya gör fortfarande mellanformatskameror, men nu med digitala bakstycken. De kamerorna går lös på någonstans mellan hundra till trehundratusen kronor. Hasselblad är ju ett annat känt mellanformatsmärke, och dom är ännu dyrare. Det går att köpa digitalt bakstycke till min kamera också, fast med adapter. Men det är i stort sett lika dyrt som att köpa helt ny kamera, så jag håller mig till analogt än så länge.
Så, nu ska jag beställa lite film och färdigställa min studio, sen lovar jag att det kommer ut provbilder så fort det finns något att visa.
143254169_2
en Wista Field, som gick för nästan 10 000 på Tradera, men vad vacker den är!

Storformat

Sen ska det ju nämnas att jag är lite nyfiken på storformat också. Storformat är kameror som inte fotar på film, utan på plåtar, som är minst 9x12 cm stora. Som ni ser på bilden så är storformatkameror sådana där enorma gamla kameror som också kallas bälgkameor. Det finns så vitt jag vet inga tillverkare som gör moderna storformatskameror längre, så vill man leka med storformat så är det bara begagnat som gäller. Men det är så väldigt vackra kameror och dom tar sådana underbara bilder. Men en sak i taget, eller hur?
Mer i Webblog
Tina i skuggorna
Danstvling
Stddigt
Mellanformatskamera
iPad i kket
Nyvaken
Horseback Mountain
Nyckelord: kamera, foto, fotostudio, mamiya, 645 eller mellanformat
Fotostudio
Frsta rullen avklarad
Doris
Mellanformatskamera
Studioutrustning bestlld
Fotostudio p kontoret
Information om Nikon D800 lcker
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps
Hero Dashboard för Descent
3D-printer
Fältsjukhus 616
Ny kaffemaskin
Porträtt av u/elizabeeeef
Jämförelse 135 mm
Nya objektiv
Porträtt av kompis mamma
Använda utrymmet under trappen
Spelbord
Pimpning av köks-ön
Jag saknar min Dodge!
Acrylic drip
Renoverad ateljé
Nytt hemmakontor
Ny tatuering
Vidamount för iPod Touch
Fågel Fenix

Vilken locksång väcker din uppmärksamhet?
Grace
I’m a lumberjack and I’m ok
Galaxy's Edge
Dodgen upplagd för försäljning
Gamingstol som kontorsstol
Sun and Stars
Barking up the wrong tree
Light at the end of the tunnel
Serveringsbricka
Regntunnor och grus
Pergola
Uppdatering av ikoner
Renoverat sidobord
Malin och Alex bröllop
Pizza på grillen
Myst linking book and Gehn's Inkwell
Utebord
Bord i biorummet
#inlineditbutton