Hembion äntligen igång!
2003-11-22 - hembio, projektor
1427
OBS! Den här texten är väldigt inaktuellt. Jag har uppgraderat det mesta i min hembio men är inte klar med installationen ännu så jag kommer uppdatera den här texten när det är klart
Vem ser den?
Vem ser den?
Så här ser det ut när vi inte kollar på hembio. Duken är uppe och TV'n framme
Ja, nu är det äntligen klart! Efter månader av planering och inköp så är äntligen det mesta i hembio klar. Det är en del sladdar som ska dras lite snyggare (och vissa ska bytas ut mot bättre varianter) men hembion är fullt funktionell. Jag och Tina invigde den i kväll med att titta på Lejonkungen - Special Edition.
Det är en del (både här och annorstädes) som bett att få se lite bilder på spektaklet så jag tänkte gå igenom delarna samt lägga upp lite bilder.
Projektorn
Projektorn
Där sitter den!
Som en del av inredningen
Som en del av inredningen
Passar rätt ok tycker jag, inte störande eller något sådant. Ser nästan ut som om den står på bokhyllan.
Projektorn
Efter att ha läst fram och tillbaka så valde jag till slut LG RL-JA20 MKII med det senaste DCDi chippet från faroudja och var bäst i test i HemmaBio runt den tiden jag köpte den. Den var mest prisvärd i det segment jag ville lägga mig i. Det var mellan den och Panasonic PT-AE300, men Panasonicen hade inte tillräckligt hög upplösning. LG'n har 1200 ANSI LUmen och 600:1 i kontrast. Mycket bra bild och är faktist rätt så snygg (även om Tina tycker den är på tok för stor). Den sitter i taket ovanför bokhyllan bak i vardagsrummet.
Baslådan
Baslådan
Baslådan är grym! Den står under kaffebordet och syns inte alls om man inte går runt. SLaddar och sådant ska givetvis dras lite snyggare.
En av satelliterna
En av satelliterna
Dom sitter högt på grund av köket, men dom låter jättebra. Centern står på golvet just nu och jag vet inte vart jag ska göra av den heller, det får ordna sig på något vis.
Högtalarna
Jag var länge inne på att köpa ett "riktigt" Hi-Fi system, men sen ändrade jag mig till att köpa ett kompaktsystem. Då kollade jag på till exempel Pioneer NS-DV1000, men det visade sig att den inte klarade progressiv PAL. Den enda som gör det är KiSS DVR-50, men den släpptes inte förrän nyligen, och den saknade lite andra finesser (fast inte speciellt många). Så efter lite ångest så kollade jag på surroundsystem med inbyggd förstärkare. Sony hade en men deras satelliter var på tok för små. Till slut snubblade jag på Logitechs Z-680. Tveksam till ett företag som gör Joysticks och tangentbord så undrade jag vad det kunde vara för skräp. Men med THX-loggan på lådan, 1000W och en testlyssning senare var jag övertygat om att det här systemet slog många andra system på fingrarna.
Satelliterna är högt uppsatta, eftersom vårt vardagsrum mynnar ut i köket så ljudet skulle "läcka" ut i köket om de satt lägre. Man får kompensera med satellitvolymen samt surround timeshifting för att det inte ska märkas. När dessa hoppar igång så låter det BRA, helt underbart bra.
Nedfälld!
Nedfälld!
NEdfälld så dominerar den 3 meter breda duken den 3,6 meter breda kortsidan på vardagsrummet. Hela väggen blir i stort sett en bioduk. Placeringen är helt perfekt för om bilden skulle vara större så skulle det bli svårt att se, men man vill inte att den s
It lives!
It lives!
Som in ser så projiceras bilden på i hela duken. Projektorn är inställd på högsta zoom och det var precis kant i kant på duken, helt otroligt hur väl det passade - dom måste ha tänkt på vårt vardagsrum när dom byggde projektorn... och duken.
TV på hjul
TV på hjul
Här har TV'n rullats undan för att ge plats åt duken. Jag köpte kabelsamlare på Jula som samlar alla kablar som ska till TV'n (el, antenn och scart) i en slang som gör den väldigt lätthanterlig.
Duken
Egentligen skulle jag inte ha en duk, utan min idé var att ha en målad skiva i taket som man kunde fälla ned, men Tina var osäker på hur pass säkert det var, och sen fick vi pengar över när vi bytte ett golv så då passade vi på att köpa en riktig bioduk. Det är en Euroscreen Greyline duk med 0.8 Gain. Den går lite lätt i grått för att öka kontrasten och bättra på svärtan (och med 1200 ansi lumen behöver man inte oroa sig för att det skulle bli för mörkt).
Duken sitter fastskruvad i taket precis framför gardinerna och uteplatsdörren (inga gäster genom bakvägen när man ser på film). Den är 3 meter bred och i 16:9 format. Nedrullad går den lägre än TV'n, men TV'n står på hjul så den rullar man undan när man ska se på film. Greyline-skiktet ger en otrolig lyster i färgerna och bättrar på svärtan rejält (även om det inte blir HELT svart).
Projektorn matas från min Powermac G5 via DVI från rummet intill. Jag kör med native-upplösningen 1280x720 och ljudet går via coaxial från datorn till Z-680:an. Bild och ljud blir inte bättre än så här med rena digitala signaler. Plus att G5:an med enkelhet spelar upp HD-material i full upplösning.
Mer i Hembio
Ny bioduk
Ny bioduk
HTPC igen
Hembion ntligen igng
Bioduk
Hgtalarna har anlnt
Windows olmpligt fr HTPC
Nyckelord: hembio eller projektor
Mac Media artikeln inskickad
Star Wars mania
Min HTPC Mac
Hembion ntligen igng
Biosalongen
Projektorn har kommit
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps
Hero Dashboard för Descent
3D-printer
Fältsjukhus 616
Ny kaffemaskin
Porträtt av u/elizabeeeef
Jämförelse 135 mm
Nya objektiv
Porträtt av kompis mamma
Använda utrymmet under trappen
Spelbord
Pimpning av köks-ön
Jag saknar min Dodge!
Acrylic drip