Prometheus
Var på midnattsvisningen av Prometheus i går kväll (fyra timmars sömn, yes!) och har lite blandade intryck. Detta var den film jag såg fram emot mest på hela året.
Yes, spoilers kan förekomma, läs på egen risk!
För er som inte hängt med så är Prometheus en film av Ridley Scott som regisserade Alien från 1979. Ridley Scott anses vara regissören som i grund och obtten skapade Sci-Fi rysaren som koncept.
Ridley Scott är inte en 100% pålitlig regissör. Han har skapat klassiker och genrédefinierande filmer som Blade Runner och Gladiator, men också kalkonrullen G.I. Jane och tvivelaktiga Robin Hood. Men som regissör så lutar han helt klart mot den "riktigt bra"-sidan av spektrumet.
När man ser Prometheus så kan man inte låta bli att jämföra den rakt av mot Alien. Den utspelar sig i samma "universum" så att säga, och kan anses som en fristående prequel till Alien, plus att den är regisserad av samma person.

Vad är bra?

Låt oss gå igenom det som är bra så kan vi fokusera på invändningarna sen!
Fotot är fantastiskt bra, scener, ljus, stämning. Allt är på plats. kameravinklar och design känns rätt på alla sätt det ska kännas rätt på. Skådespelarmässigt är det mycket som är bra. Noomi Rapace spelar huvudkaraktären och hon gör det bra. Michael Fassbender spelar en halv-creepy android och det gör han riktigt bra. Charlize Theron spelar chefen på skeppet och är härligt kall.

Vad är mindre bra?

Manuset är inte fantastiskt, tyvärr. Storyn är lite för förutsägbar, och premisserna lite för "enkla" om man säger så. Anledningen till varför dom åker till planeten, syftet, vilka som är med, deras roller. Väldigt lite spelas ut och grundläggs. Dom är bara "vetenskapskillar och tjejer som liksom ja, ska kolla in det där". En enda mening i hela filmen antyder på en annan agenda från "The Company" (Weyland Yutani). I både Alien och Aliens så var Weyland Yutanis motiv i konflikt med vad som uppenbarligen var "rätt".
Sedan så är filmen klippt väldigt tajt, scener är för korta och det är för lite transportsträckor mellan scener. Det är som om Ridley Scott varit rastlös och likt Michael Bay säger "Nej, nu har vi varit här för länge, nu klipper vi till någonstans där det händer något fränt! Så fort dom landar på planeten så ska alla rusa ut ur skeppet och utforska. Detta ska vara vetenskapsmän och dom är som klåfingriga barn i en godisbutik, på ett dåligt sätt.
Detta är ju inte alls ovanligt i moderna filmer, men det känns som att manus innehåller för mycket för att hinna få tid till allt på drygt två timmar. Det är en stark kontrast mot Alien där den långsamma introduktionen på Nostromo där dom vaknar ur sin sömn följs av en lugn och småpratig stund vid frukostbordet innan det hela blir verklighet. Och även då så sker allt i en lugnt takt där inget känns påskyndat eller inträngt.
Sedan så är det intryckt en hel del scener, sidohistorier och liknande som i efterhand känns helt onödiga. Jag har inget emot vardagsutfyllnad, men en del scener känns som planteringar eller introduktioner, men i slutändan så följs det inte upp och det var helt onödigt. Det känns olikt Scott överlag. Hela inledningsscenen är en minnesvärd scen som inte får någon som helst förklaring vilket känns underligt.
Filmen är klippt av Pietro Scalia, som har klippt de flesta av Ridley Scotts filmer, så vi kan inte skylla på honom. Manus är av Jon Spaihts som skrev manus till The Darkest Hour och är annars okänd. Darkest Hour gillade jag skarpt. Damon Lindelof var också med och skrev manus till Prometheus och har tidigare skrivit manus till Lost och Cowboy and Aliens, så det känns som att det kan vara en olycklig kombination här, för ingen inblandad är känd för att göra bort sig totalt direkt.

Mycket sevärd

Gillar du Alien så är alla dessa små grejer inte någon anledning att inte se den här filmen. Den är som sagt ruskigt välgjord och riktigt spännande bitvis, men just känslan av att vara tillbaka i Alien-universumet är värt sin vikt i guld.
Mer i Webblog
Snow White and the Huntsman
Ny bil Dodge Charger
Dodge Charger
Prometheus
Konstig klnning
Bilderna framkallade
Nya frgpennor
Nyckelord: prometheus, alien, ridley scott, film eller bio
Food Inc
The Amazing SpiderMan
Tron
Prometheus
En av vrldens bsta actionscener
Wrath of the Titans
Prometheus
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps
Hero Dashboard för Descent
3D-printer
Fältsjukhus 616
Ny kaffemaskin
Porträtt av u/elizabeeeef
Jämförelse 135 mm
Nya objektiv
Porträtt av kompis mamma
Använda utrymmet under trappen
Spelbord
Pimpning av köks-ön
Jag saknar min Dodge!
Acrylic drip
Renoverad ateljé
Nytt hemmakontor
Ny tatuering
Vidamount för iPod Touch
Fågel Fenix

Vilken locksång väcker din uppmärksamhet?
Grace
I’m a lumberjack and I’m ok
Galaxy's Edge
Dodgen upplagd för försäljning
Gamingstol som kontorsstol
Sun and Stars
Barking up the wrong tree
Light at the end of the tunnel
Serveringsbricka
Regntunnor och grus
Pergola
Uppdatering av ikoner
#inlineditbutton