Frilägg bilder i Photoshop
2007-08-20 - photoshop, tutorial
0
bil
Är man professionell grafiker så vet man allt om friläggning med masker och bezierkurvor högt och lågt. Men är man bara en halvambitiös bloggare som vill ha snyggt frilagda bilder så har man inte samma nivå direkt. Då vill man kanske bara snabbt få ut en halvbra friläggning så man kan göra en skojig komposition av bilden.
I regel så laddar man kanske hem en bild som man hittat via Googles bildsök (med tvivelaktig laglighet) och slänger in i sin blog. Och ibland får man leta länge för att hitta en bra frilagd bild. Och det är inte bara frilagd mot vitt som spelar roll här, utan frilagd mot transparens, så man kan kombinera den med andra bilder.
Picture_1
Det här är ett exempel på en bild man kanske vill använda. Jag sökte bara på träd och detta var en av träffarna. En typiskt bångstyrig bild, och inget man sätter igång och frilägger manuellt direkt. Det skulle ta hur lång tid som helst. Nej, här måste vi komma på något effektivare. Och det sättet heter alpha-mask. Vi ska, utifrån de pixelvärden som finns i bilden, skapa en mask-kanal för bilden. Nedanstående trick funkar bäst på bilder som har en tydlig kontrast mellan det du vill frilägga och bakgrunden, så det är en enkel lösning för många fall, men om du vill ha perfekt resultat oavsett grundmaterial så är det tillbaka till det manuella läget. Så här går vi till väga, klicka på bilderna för att förstora:
Picture_20
Skapa en kopia av grundlagret som vi kan jobba. Låt originalet ligga kvar under. Du kan också göra detta i ett separat dokument om du vill det.
Picture_21
Använd Image->Adjustments->Levels... för att ställa in färgnivåerna på bilderna till något som bränner ut det vita och maximerar svärtan. Detta separerar max och minimivärdena. Var nog med att inte dra handtaget längst till vänster något, utan det är mellantonerna och högtonerna vi fokuserar på.
Picture_4
Resultatet är en färgmässigt väldigt förvrängd bild.
Picture_5
Välj nu Image-Adjustments->Invert för att invertera färgvärdena i hela bilden. Då ser det ut så här. Problemet är att vi har en hel del blåa pixlar ute på vissa kvistar, det är inte bra.
Picture_6
Välj då Image-Adjustments->Black & White... (Photoshop CS3) eller Image->Adjustments->Hue & Saturation (Photoshop CS2). Om du har CS2 så drar du bara ner saturation till 0 och sen är det klart. Men har du CS3 så ser du den här bilden. Där kan du öka värdet på cyan och blå. Kryssa i Preview så du ser resultatet direkt.
Picture_24
Så här borde det se ut då, helt plötsligt så har vi en genomgående vit ton.
Picture_8
Vi har dock en del struktur av själva trädstammen kvar som spökar lite. Välj Image->Adjustments->Brightness & Contrast för att öka brightness vilket fräter bort dom delarna.
Picture_25
Nu är det dags för masken. Markera först hela ditt dokument och kopiera allt (cmd-C/ctrl-C alltså). I Channels-paletten så skapar du ett nytt lager, som automatiskt kallas för Alpha 1 och är helt svart. Det här är en transparens-kanal i dokumentet och allt svart är genomskinligt och allt vitt är ogenomskinligt och gråtoner är semitransparenta. Vi har inte så mycket gråtoner (beroende på hur starkt du frätte ut vid svart/vitt och Brightness/Contrast).
Picture_26
Välj kanalen och klistra in ditt svartvita dokument i det. Då spara du dina svartvita pixlar som en kanal. Mycket bra jobbat!
Picture_22
Klicka sen på RGB och gå tillbaka till ditt originallager. Göm eller ta bort det nya lagret.
Picture_13
Nu väljer du Select->Load Selection... och i popupen väljer du Alpha 1. Vad som händer då är att du får en ny markering i dokumentet som motsvara de pixlar som var vita i kanalen.
Picture_15
Nu kan du kopiera det här valet och antingen klistra in i ett nytt dokument eller nytt lager och helt plötsligt så har du ett frilagt träd på en valfri botten. Smidigt!
Picturebil

Ett annat sätt

Eller så kanske du har en bild som ser ut så här.
Picture_16
Ett annat sätt är att istället för att använda Levels är att använda Image->Adjustments->Gradient map... och välja en svartvit gradient och flytta brytpunkten till väldigt högt upp.
Picture_17
Resultatet är något i den här stilen. Följ sedan stegen ovan för att invertera och skapa en mask på den här. Använd penselverktyget för att måla i svart för att få den mer heltäckande.
Picture_18
Och detta är resultatet. Skuggan ser inte så himla skojig ut då förstås.
Picture_19
Men med suddgummit och en stor mjuk pensel så kan du sudda bort de konstiga skuggkanterna och få en lite bättre känsla på skuggningen.
Lite imponerad hur mycket Apple Watch kan hålla reda på bär man simmar faktiskt
Får lite välbehövlig hjälp att fixa med elen i verkstaden
Improvisationsteater på Västmanlandsteatern. Lika delar pinsamt och skoj :)
Har ryggskott som börjar bli bättre. Nyser nu på morgonen och det hugger till i ryggen och gör ont som fan. Kollapsar på golvet, och när jag reser mig upp så har jag råkat få igång Siri som tror sig ha hört detta. Ok, det gör ont som fan, men jag är ok, Siri :)
Har en trappa hemma som måste renoveras, menrenoveringskit är dyra som tusan, tanken är att jag ska bygga eget renoveringskit, får se hur det går…
Bakbunden
Även en ordentlig geringsfräs för att kunna bygga hållbara trappnosar
Har införskaffat mig en planopress inför kommande bordsprojekt samt ett test för en trapprenovering.
Byggde en pokalhylla till dotterns alla danspokaler
Pricken över i:et :)
Bakbord
Nytt projekt på gång, bakbord till svärfar :)
“Gå och lägg dig” - ”Nej jag kollar på TV med Leia” :)
Extrabord till jul
Extrabord till julafton klart! Byggvideo kommer inom kort på min youtube :)
Weehoo, jag har en egen stämpel nu. Det ni!
Bordskiva oljad och vaxad, ben borstade och betsade. Kanske blir ett bord till slut?
Bordsskiva betsad. Ska slipas/borstas och sen oljas.
Renoverat vardagsrumsbord
Favoritbild från dansuppvisningen igår
Nattduksbord
PanPastel-porträtt
Crock Pot
PanPastel
Tron för Sigge
Road Trip Italien!
Verkstad Remake
Jonas och Jenna
Brud som chillar
Showing off
Undressing
Touch thyself
Hot Love
Profilporträtt
Resa utan kamera?
Paus
Supernöjd med folieringen!
Bilen ska folieras!
Ny såg
PHP och BankID
Jack Skellington
Verkstadsplaner
Magnettavla
Verandatak och grillhörna!
Vardagsrumsbord
Knivblock
Kökshylla
Ny ikon för karta
PC-bygge
Kerlee 35mm f/1.2
Objektivhylla
Natalie Dormer
Hållare till kattmatsskålar
Hälsningar från Norge
With a little help from my friends...
The Most Incredible Fantasy Maps You've Ever Seen
Cityfestivalen
Mitakon Speedmaster 50mm/f0,95
10 minuter vatten
Sony A7R II
Petzval 58 Bokeh Control Art Lens
Scrawlrbox
Nya skärmar till jobbet
Nikon Df - ny leksak
Boba Fett
First Order Storm Trooper
Mikisen
#inlineditbutton